Makke schapen

(Column) Na ongeveer een half jaar corona dachten we met zijn allen dat thuiswerken een essentieel onderdeel zou gaan worden van ons werkend bestaan. Eigen onderzoek van VakWereld wees uit dat een substantieel deel van werkend Nederland ook na corona wel meer thuis zou gaan werken. Maar wie de fileberichten volgt merkt dat we allang weer ‘op de goede weg’ zijn.

Nu, ongeveer anderhalf jaar na de inval van corona, zien we namelijk een heel andere trend. De economie trekt aan, we kunnen en mogen weer naar kantoor en de files lijken langer dan ooit. Waarom? De mensen zijn toch nog wat huiverig om met het openbaar vervoer te gaan. Dus gaan ze nu allemaal apart met de auto naar kantoor, zodat alles nog vaster staat dan voor corona. Maar we zouden toch meer thuis werken?

Ooit was er een minister van Verkeer & Waterstaat of welke naam ze er tegenwoordig ook aan mogen geven, die zei dat als 10% minder mensen in de auto zouden stappen, we geen last meer zouden hebben van files. Nu hebben we méér last van files, dus wat is dan de conclusie? We gaan gewoon weer ‘back to normal’: letterlijk.

Weg zijn blijkbaar al die Zoom-, Teams- en andere teleconferencing sessies. Weg zijn de goede bedoelingen om wat kieskeuriger te zijn met welke afspraken per se fysiek moeten plaatsvinden. Weg zijn alle ideeën om ons leven meer in balans te brengen als het gaat om werk en privé. De druk van het werk was blijkbaar toch te groot. Of de druk van de baas. Of we werden gewoon zo gek van die jengelende kinderen thuis dat we niet konden wachten om weer ‘lekker naar kantoor’ te gaan, terwijl de coronacijfers inmiddels weer dramatisch oplopen.

Zelfs corona verandert blijkbaar niets aan onze manier van werken. Niet structureel in ieder geval. We zijn echt zulke gewoontedieren geworden dat we als makke schapen weer in het oude ritme terugvallen. Back to normal.

John de Waard