Hoezo, we raken oververhit van het thuiswerken? Juist niet!

(Column) Goed nieuws! Volgens onderzoek van TNO raken we helemaal niet oververhit van het thuiswerken. In 2020 waren er zelfs minder mensen met burn-out klachten (1,2 miljoen) dan in 2019 (1,3 miljoen).

Dat er gemiddeld minder werknemers met burn-outklachten zijn, zou volgens TNO kunnen komen door het thuiswerken. Sinds de start van de coronacrisis zijn veel mensen één of meerdere dagen per week vanuit huis gaan werken. Hierdoor zijn er minder mensen die klagen over een slechte balans tussen werk en privé.

Even opnieuw: doordat mensen meer zijn gaan thuiswerken is de balans tussen werk en privé beter geworden? Dan weet je meteen als werkgever wat je mensen thuis (meer) doen, of niet doen. Bij zzp’ers ligt het aantal uitvallers wel hoger, maar dat was volgens TNO al ingezet voor de pandemie. Ook daar is corona dus niet de oorzaak van.

Andere onderzoeken hebben eerder ook al uitgewezen dat mensen thuis veel productiever zijn. Met andere woorden, al die klachten over thuiswerken, te grote stress, geen goede computer, geen goede stoel, veel druk van de baas en de voorspellingen over een naderende burn-out hausse en zo meer gaan dus helemaal niet op. Althans, de verschijnselen waren er voor de coronapandemie ook al en zijn niet erger geworden. Ja, in de zorg, maar niet zo zeer in een andere branche. O ja, natuurlijk ook in de horeca, maar die kunnen weer niet thuis werken. Als die thuis zitten, weet je pas dat het echt fout gaat.

Maar in de basis zitten er dus (al meerdere jaren) 1,2 miljoen mensen op een of andere manier met burn-out klachten. Die zullen niet zo productief zijn. Er zijn ongeveer 9 miljoen werkende mensen (volgens CBS, 2020). Die 1,2 miljoen burn-outers vormen dan al met al meer dan 13 procent van de werkende bevolking. Geen wonder dat er zo veel vacatures zijn. Toch nog maar wat meer automatiseren en digitaliseren dan?

Met weer een (soort van) lockdown zijn we weer aardig op weg een eenzame kerst. Gelukkig kunnen we thuis lekker doorwerken. Geeft toch een goed gevoel.

John de Waard