Gaat het nu goed of gaat het slecht?

(Column) De beurzen stuiteren per dag wat heen en weer, maar gaan per saldo omhoog. Er komen steeds meer groeperingen die moeite hebben met de coronamaatregelen – vooral de anderhalve meter afstand - en de economie komt langzaamaan op gang.  Zeggen we al weken. Aan de andere kant zien we in Duitsland de ene nieuwe uitbraak na de andere, de vleesverwerkende industrie en nertsenfokkerijen voorop. In China is Peking (Beijing tegenwoordig) deels weer in lockdown en dan hebben we het nog niet eens over de drama’s in de Verenigde Staten met Donald Trump aan het roer of Jair Bolsonaro in Brazilië. Beiden slaan als een stel verwilderden om zich heen. Maar niet omdat ze het beste voor hebben met hun ‘onderdanen’. Gaat het nu goed met de wereld of niet?

Het heeft weinig zin je druk te maken over die laatste twee. Ik denk dat niemand daar nog grip op heeft. Elke rationele verklaring gaat daar mank. Wat Nederland betreft: we zijn klaar voor de verdere versoepeling, vindt Rutte. Maar wel die anderhalve meter in acht blijven nemen. Dat is echter precies hetgeen de meesten van ons inmiddels zo lastig vinden en eigenlijk wel klaar mee zijn. Zeker als je geen nadelige effecten ziet van grote bijeenkomsten. Als dat kan en je kunt een vliegtuig vol zetten, waarom mogen er dan nog geen kleinere beurzen en congressen worden gehouden? Daar zitten toch veel bedrijven op te wachten. Ook in onze business. Er zijn niet voor niets zoveel webinars. Contacten opdoen (kan ook best op gepaste afstand), nieuwe deals proberen te maken (dat gaat al een stuk lastiger via de webcam) en proberen een goed gesprek te voeren (lukt niet, via de webcam duren ze gemiddeld de helft van de tijd, zo blijkt in mijn eigen praktijk) vormen een normale behoefte in het zakenleven. Maar het mag (nog) niet.

Sneller loslaten?
Het wordt tijd om sneller los te laten. Misschien kunnen wij nu overstappen op het Zweedse model? Dan hebben we in ieder geval de keuze of we bijvoorbeeld thuis willen blijven werken. Overigens, het wordt nooit honderd procent thuis werken of honderd procent niet thuis werken. Zoveel is ook wel duidelijk. Maar als het nou gewoon net iets makkelijker wordt gemaakt om buiten de deur weer wat ‘normale’ contacten te leggen, zou dat het zakenleven al heel wat aangenamer maken.

Natuurlijk zijn we intussen al aardig gewend aan dat thuiswerken, maar of het voor iedereen nu even succesvol is… Dat is precies de reden waarom we bij VakWereld binnenkort een grootschalig onderzoek gaan doen: het Nationale Thuiswerk Onderzoek. Om eens precies te achterhalen wat de voordelen zijn, wat de nadelen, waar je op moet letten, wat in het hoofd van de thuiswerker speelt en hoe je tot de beste prestaties komt zonder dat ze thuis de koffers beginnen in te pakken.

Anderhalve meter is niet normaal
Volgens Rutte wordt die anderhalve meter afstand het nieuwe normaal. Ik moet er niet aan denken. Anderhalve meter afstand houden is niet normaal. Vinden ook de gezamenlijke planbureaus, waarover ik al eerder schreef. Het is niet alleen niet normaal, het is volgens die planbureaus op wat langere termijn zelfs volkomen onwenselijk. Kijk, daar kan ik wat mee.

Er zijn er meer die dat vinden: de actiegroep VirusWaanzin. Die moet überhaupt niet aan wat voor coronamaatregel dan ook denken. Die interpreteren alle informatie zodanig dat het net lijkt alsof er niets aan de hand is. De hele wereld is in rep en roer, maar dit groepje denkt precies te weten hoe het gaat met het coronavirus en dat het eigenlijk niets anders is dan een wat zwaarder griepje. Er waren er meer die daar zo over dachten. Inmiddels niet meer.

Polarisatie
Het lukt ons al lang niet meer met een gesprek of een discussie. Het gaat gelijk van dik hout zaagt men planken. Polarisatie. Met harde taal en acties duidelijk maken waar je voor staat. Met gestrekt been erin. Of het nu gaat over Johan Derksen of over Donald Trump, over VirusWaanzin of de verplegers en zorgmedewerkers, die zich als vitaal beroep waar zoveel van afhing, zwaar ondergewaardeerd voelen nu de beloning – letterlijk – maar uitblijft.

Dus om op het begin van dit betoog te komen: gaat het nu goed of gaat het slecht? Wie het weet mag het zeggen.

John de Waard