Boektip: De kunst van het onmaakbare

Durf standaardmodellen los te laten. Vertrouw meer op jezelf. Stap van de vaste paden af en wees niet bang voor verandering Durf open te staan voor je eigen creativiteit. Neem de uitdaging die ons de afgelopen anderhalf jaar is geboden met beide handen aan en sta open voor wat op je pad komt.

(Boektip van de redactie)

De kunst van het onmaakbare van Jelte Krist is een absolute aanrader om eens rustig te lezen en op je in te laten werken. Toegankelijk geschreven en niet met een belerend vingertje maar meer als vraag om open te staan en eens even rustig achterover te leunen en de ratrace van het werkende leven even te laten voor wat het is.

Als er iets is dat zakelijke markt de afgelopen anderhalf jaar heeft moeten accepteren, is dat de zakelijke wereld niet meer is wat het was en dat ook niet meer zal worden. In no-time heeft de branche zich moeten aanpassen aan elkaar snel opvolgende veranderingen, maatregelen en vooral uitdagingen. Wie niet creatief is wordt voorbijgelopen en terugvallen op de standaardmodellen is stilstand zo niet achteruitgang.

Het boek van Jelte Krist, organisatiekundige en lecturer aan de Hogeschool Utrecht wijst ons op de werkelijkheid die veel te complex is om te vangen in standaardmodellen. Krist vind het cruciaal dat wij het idee van het maakbare ombuigen naar een ander verhaal en hoopt hier met zijn boek een bijdrage aan te leveren. De lezer leert dubbelzinnigheid en onvoorspelbaarheid te omarmen en ervaart daarmee de kick van het meedoen aan de verandering met open vizier. Het geeft inzicht in het belang van combineren van empathie en confrontatie en laat zien hoe je creativiteit kunt leren.

Je volgt het verhaal van Junior die bij Bureau X werkt. Hij bewondert de managementmodellen en laat zich meeslepen in de wereld van de corporate city. Junior volgt alle procedures en stelt zijn doelstellingen SMART op. Zo werkt hij doelgericht aan een glansrijke carrière. Junior ontdekt dat vaste formats niet werken. En zijn geloof in maakbaarheid begint te wankelen. Een goed geschreven verhaal in romanvorm dat makkelijk leesbaar is in een prettig opgemaakte stijl en vorm. Het verhaal wordt afgewisseld met werkprincipes uit de werkervaring van Krist en stelt vragen die de lezer de mogelijkheid bieden het verhaal aan de eigen situatie te toetsen.

Het boek speelt zich af in de consultancywereld maar is een goede spiegel voor de iedere zakelijke branche. Ook hier de ratrace en de prestatiedruk want de vijver is niet groter dan hij is en iedereen wil hierin vissen. Of misschien is hij toch groter dan we lange tijd gedacht hebben en vinden we nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en kansen als we onze creativiteit laten stromen. De actualiteit laat zien dat in de relatief korte periode van de pandemie er prachtige nieuwe concepten zijn gemaakt. Nieuwe bronnen zijn aangeboord en de creativiteit van de mensen zelf heeft zakelijk Nederland een enorme stap voorwaarts gebracht.

Neem de tijd en ga er eens goed voor zitten. Een verademing om een managementboek te lezen dat losbreekt van standaardmodellen. Boeiend leesvoer voor iedereen die groei en ontwikkeling centraal stelt.