Audio-oplossingen dragen bij aan veiligheid stad

3 manieren waarop audio-oplossingen kunnen bijdragen aan een slimmere en veiligere stad

De term ‘Smart City’ horen en zien we steeds vaker voorbijkomen. In deze steden wordt data gebruikt om de stad te beheren en te besturen. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren of een vuilnisbak bijna vol is en zo zorgen voor een efficiënte afvalinzameling of wat dacht je van het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de verkeersdoorstroom met automatische incidentdetectie, kentekenplaatherkenning in milieuzones en slim parkeren.

Als er over smart cities wordt gepraat dan gaat het meestal over sensoren. Logisch natuurlijk, maar de rol van audio wordt regelmatig over het hoofd gezien. En dat terwijl een audiosysteem – met relevante communicatie op het juiste moment, op de juiste plaats en met de nodige geluidskwaliteit – voor een veilige en beschermde omgeving kan zorgen voor inwoners.

Maar hoe kunnen audio-oplossingen bijdragen aan een slimmere en veiligere stad? Drie scenario's:

1.    Geluidsdetectie voor verdachte situaties
Veiligheidsincidenten in een stad kunnen worden herkend door geluidsoverlast of lawaai, bijvoorbeeld agressief gedrag en angst, geweerschoten of brekend glas. Slimme oplossingen kunnen automatisch vooraf gedefinieerde geluiden detecteren om toezichthouders in de buurt waarschuwingen te sturen wanneer bepaalde incidenten zich voordoen. De combinatie van beveiligingscamera’s en geluidsdetectie kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor beveiligingssystemen van openbare ruimten, zoals een park, plein of uitgaansgebied. Dit maakt een snelle actie door hulpdiensten mogelijk en op deze manier worden de gevolgen geminimaliseerd.

2.    Hulp bij noodsituaties
Helaas horen we steeds vaker dat steden te maken krijgen met noodsituaties
zoals een natuurramp of een aanslag. Het is in dit soort situaties belangrijk om burgers zo snel mogelijk te informeren en te begeleiden om iedereen veilig te houden. Met audioluidsprekers is het mogelijk om mensen binnen een bepaalde omgeving snel en effectief te bereiken. Met de juiste netwerkluidsprekeroplossing wordt de toestand van het systeem en de geluidskwaliteit volledig en voortdurend gecontroleerd, zodat berichten zo duidelijk mogelijk worden geleverd in een noodsituatie.

3.    Criminaliteit voorkomen
Genoeg middelen hebben om een stad veilig te houden, is voor steden over de hele wereld een uitdaging. Om deze reden kan het slim zijn om te kiezen voor een beveiligingssysteem om zo de stad zo goed mogelijk te observeren. Met video kunnen misdaden zoals diefstal of vandalisme worden opgespoord, maar een misdaad voorkomen is daarentegen een stuk lastiger. In veel gevallen zijn politie of beveiligers niet op tijd ter plaatse na een signalering.

Het inzetten van audio-oplossingen kan in zulke situaties een waardevolle toevoeging zijn. Door het implementeren van videobewaking in combinatie met een audio-oplossing kan de camera de indringer een automatische geluidswaarschuwing geven, of een beveiliger attenderen om de indringer direct een live-waarschuwing te geven met behulp van het audiosysteem. Denk bijvoorbeeld aan een indringer die ’s nachts op een parkeerplaats rondzwerft. Videobewaking signaleert de indringer en een audio-oplossing laat aan de persoon weten dat deze is gespot door – door middel van geluid – een waarschuwing te geven: ‘ U bent waargenomen en de politie is onderweg!’. De indringer voelt zich betrapt. In veel gevallen is dit type waarschuwing voldoende en zijn er geen extra beveiligingsmaatregelen nodig.

De veiligheid en beveiliging van burgers wordt vaak gezien als een van de belangrijkste aspecten van de leefbaarheid in een moderne stad. Nu overheden steeds vaker smart technologieën willen gebruiken om hun steden te verbeteren, is het de combinatie van verschillende sensoren en apparaten – zoals video én audio – die het maximale potentieel bieden voor een veiliger gevoel op straat.

Door: Epko van Nisselrooij
Business Development Manager, Smart Cities
Axis Communications