8 vragen bij keuze leverancier voor end-to-end bewakingssysteem

(Blog) Als je op zoek bent naar een videobewakingssysteem, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Je vraagt jezelf af: wat voor systeem is geschikt voor mijn bedrijf? Moet het systeem samenwerken met bestaande systemen of wordt het oude systeem vervangen door een end-to-end-oplossing die aan alle beveiligings- en bedrijfsbehoeften voldoet?

Een end-to-end oplossing van één leverancier is waarschijnlijk het antwoord. Deze oplossingen bundelen videomanagementsoftware, netwerkcamera's en netwerkvideorecorders in één gebruiksvriendelijk en eenvoudig te beheren pakket, alles van één leverancier. Maar hoe kies je de juiste partij om mee samen te werken? 

Jeroen Dijkmans van Gunst, Account Manager Nederland bij Axis Communications, deelt acht vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van een geschikte leverancier en passend videobewakingssysteem.

Is de leverancier een betrouwbare en innovatieve partner?
Een samenwerkingsverband is een langetermijnrelatie, waarbij je ervan uit moet kunnen gaan dat de leverancier betrouwbare en moderne videobewakingssystemen van hoge kwaliteit levert. Om ervoor te zorgen dat de camera’s, het videomanagementsysteem en de netwerkvideorecorder naadloos samenwerken, moeten deze worden gevalideerd door middel van kwaliteitsborging.

Maar ook innovatie en beveiliging spelen een belangrijke rol in deze langetermijnrelatie. Je wilt natuurlijk dat een leverancier met je meedenkt, nieuwe technologieën ontwikkelt en nieuwe functionaliteiten toevoegt. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je videobewakingssysteem goed beschermd blijft. Dit kan een leverancier doen door te investeren in cybersecurity.

Hoe hebben andere klanten deze leverancier beoordeeld?
Werken met een end-to-end oplossing van één leverancier betekent dat je volledig op die partij moet kunnen vertrouwen: van ontwerp tot implementatie, updates en meer. Met slechts één aanspreekpunt moet de reactiesnelheid van de leverancier van topklasse zijn. Maar hoe weet je dit vooraf? Simpel: doe onderzoek!

Vraag andere partijen naar hun ervaringen met de supportteams van de leverancier en controleer of de oplossing wordt ondersteund door een team van supportspecialisten met diepgaande kennis en ervaring van elk onderdeel. Je wilt immers niet dat er vertraging zit in het oplossen van problemen, waardoor je videobewakingssystemen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Biedt de leverancier tools waarmee mijn integrator mijn ontwerp en installatie gemakkelijk kan controleren?
Tenzij je zelf over nodige ervaring beschikt, kun je een beroep doen op een integrator om je nieuwe systeem te ontwerpen, te installeren en te onderhouden. Wanneer je voor een leverancier kiest, overweeg dan ook hoe deze jouw integrator kan helpen om zijn werk zo goed mogelijk te doen:

  • Biedt de leverancier handige ontwerptools?
  • Kunnen deze tools verifiëren dat het door de klant bestelde systeem ook daadwerkelijk is geïnstalleerd?
  • En genereert deze tool documentatie waaruit blijkt dat het systeem is onderworpen aan stresstest en alles werkt zoals het zou moeten werken?

Is de end-to-end oplossing gebruiksvriendelijk?
In zee gaan met één enkele leverancier van end-to-end oplossingen, betekent niet dat je genoegen moet nemen met een eenvoudige of kant-en-klare oplossing. Het is belangrijk dat je weet hoe je de oplossing wilt gaan gebruiken:

  • Gaan beveiligingsmedewerkers de beelden actief monitoren? Dan is een oplossing met plattegronden en weergave van meerdere camerabeelden op meerdere monitoren gewenst.
  • Ga je het systeem alleen gebruiken om opgenomen beelden te bekijken? Dan wil je een systeem dat zeer intuïtief werkt en gebruiksvriendelijk is, zodat je snel beelden kunt zoeken, opslaan en exporteren.
  • Zijn er strikte richtlijnen op het gebied van privacy? Dan moet je werken met een leverancier die een (kosteloze) oplossing biedt voor videoredactiesoftware: dit maskeert de identiteit van personen voordat de beelden geëxporteerd worden.
  • Wil je toegang op afstand? Dan heb je een mobiele app nodig die specifieke taken op afstand kan uit voeren.

Bovendien heeft een videobewakingssysteem onderhoud nodig om optimale prestaties en cyberveiligheid te garanderen. Het systeem moet daarom een intelligent onderhoudsprogramma omvatten, dat je automatisch informeert wanneer er iets niet in orde is.
 

Groeit de oplossing mee met mijn bedrijf?
In de loop van de tijd kan het zijn dat je behoeftes en beveiligingsrisico’s veranderen. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten of je de oplossing kunt uitbreiden als dat nodig is. De mogelijkheid om eenvoudig op te schalen en functionaliteiten en apparaten toe te voegen, voorkomt hoge vervangingskosten.

Werkt de oplossing van de leverancier met mijn bestaande infrastructuurinvesteringen?
Omdat je misschien niet je volledige systeem in een keer wilt upgraden, moet een nieuwe end-to-end oplossing kunnen worden geïntegreerd binnen de bestaande infrastructuur.

Heeft de leverancier verborgen kosten?
Binnen budget blijven kan een uitdaging zijn bij het implementeren van een videobewakingssysteem. Controleer daarom altijd de kleine lettertjes om onverwachte kosten te voorkomen. Let daarbij op de volgende punten:

  • Rekent de leverancier eenmalig licentiekosten of maakt hij gebruik van een jaarlijks licentiemodel?
  • Worden extra kosten in rekening gebracht voor upgrades, ondersteuning of diensten?
  • Krijg je toegang tot de volledige software of moet je betalen om bepaalde functionaliteiten te ontgrendelen?

Wat zijn de totale kosten op de lange termijn?
De totale kosten van een videobewakingssysteem houden meestal niet op na de initiële aankoop. Je kunt met verschillende zaken rekening houden om de totale kosten zo laag mogelijk te houden. Denk daarbij aan garantie: bescherm jezelf in het geval dat er iets misgaat, zoals bijvoorbeeld een defecte camera. Of vraag de fabrikant om informatie over de productlevensduur. Zorg er ook voor dat de oplossing van de leverancier geavanceerde videocompressie-technologieën bevat die je opslagbehoeften verminderen.

 

Stel jezelf bij het zoeken naar de juiste leverancier bovenstaande vragen en je hebt binnen no-time de goede match te pakken. Twijfel je nog over bepaalde producten of functionaliteiten? Ga dan vooral in gesprek met leveranciers om zo te achterhalen of ze aan jouw beveiligingsbehoeften voldoen.