Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Bedrijven tuimelen over elkaar heen als het gaat om digitale beveiliging en bescherming tegen cybercriminaliteit. Cybersecurity is ook binnen de Europese Gemeenschap een topprioriteit. Rondom dit onderwerp is een netwerk gevormd van organisaties, instellingen en bedrijven die zich vanuit verschillende invalshoeken met het onderwerp bezighouden. Samen met CoESS heeft Euralarm onlangs een brochure gepubliceerd over de bedreigingen en mogelijkheden van cybersecurity. Orgalim komt uit de industriële bedrijfswereld en we spraken met Christoph Luykx, Orgalim's Policy Director, die onder andere verantwoordelijk is voor het onderwerp cybersecurity.

"Cybersecurity is inderdaad een topprioriteit voor ons", opent hij het gesprek. "De bedrijven die wij vertegenwoordigen zijn onlosmakelijk verbonden met digitale transformatie. En onze leden hebben daar ook een eigen belang bij." Hun machines, producten en bedrijfsmodellen zijn grotendeels digitaal en maken in meer of mindere mate deel uit van het Industrial Internet of Things. " Daar waar machines of producten digitaal samenwerken, is een cyberveilige omgeving een vereiste. Een solide beveiliging omdat dat de enige manier is om economische belangen veilig te stellen en vertrouwen in de digitale interne markt te creëren".

"De strategische en beleidsontwikkelingen in Europa zijn talrijk. De Cybersecurity Act geeft enige richting aan, maar er is nog veel te doen - voor leden, bedrijven en gebruikers. De Cybersecurity Act gaat vooral over certificering. Van processen, maar in toenemende mate ook van producten. Ook de betrokkenheid van stakeholders is voor verbetering vatbaar. Het initiatief om een stakeholdersgroep te vormen, waarvoor Orgalim zich kandidaat heeft gesteld, juichen we dan ook zeker toe. Het is echter noodzakelijk om de omvang van de focusgroep beheersbaar te houden. Net als bij veel andere initiatieven geldt ook hier dat hoe meer deelnemers er zijn, hoe groter het risico is op versnippering. De Cybersecurity Act is een mooie eerste stap op weg naar een veilige 'verbonden' wereld. Nu cybersecurity in Europa vorm krijgt, kan tegelijkertijd gewerkt worden aan verbreding naar de rest van de wereld. Europa kan een wereldwijde positie innemen door te werken aan de wereldwijde standaard voor cybersecurity.”

"Bovendien zijn er belangrijke verbeteringen denkbaar als het gaat om bewustwording", zegt Christoph Luykx. "Er is een grote uitdaging om dit bewustzijn binnen Europa te verbeteren. Daarvoor zijn instrumenten nodig die nog niet beschikbaar zijn."

Grote betekenis
Als we Christoph vragen naar de betekenis van cybersecurity antwoordt hij: "Om te beginnen hebben veel bedrijven te maken met cybersecurity. De certificering van producten, processen en systemen zou deel kunnen uitmaken van de toekomstige richting, maar is niet de ultieme oplossing. We moeten voorkomen dat de certificering te zwaar of te complex wordt voor kleine en middelgrote bedrijven. Tegelijkertijd zullen er ook hogere wederzijdse eisen worden gesteld - vooral door grote bedrijven aan kleinere bedrijven. Dit zal ongetwijfeld de druk op de markt verhogen.
Dit, in combinatie met strengere regelgeving, zal de aansprakelijkheidskwestie doen toenemen en leiden tot meer druk op de toeleveringsketen. Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat samenwerking op het gebied van cybersecurity van grote waarde is. "Deze samenwerking kan betrekking hebben op de keten, verenigingen, het bedrijfsleven en de overheid. In dit opzicht is er nog werk aan de winkel binnen de vertrouwensdriehoek tussen het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en de regelgevende instanties en organisaties".

Kansen in overvloed
Biedt het onderwerp cybersecurity dan alleen maar bedreigingen? "Zeker niet", zegt Christoph Luykx. "Cybersecurity biedt mogelijkheden in overvloed. Neem alleen al de ‘digital identities’ en hun beveiliging. Er zijn daar genoeg mogelijkheden. Voortbouwend op de industriële basis, kan cybersecurity een springplank zijn naar compleet nieuwe business- en bedrijfsmodellen. Dit wordt ook erkend door de Europese Commissie, die veel aandacht zal besteden aan het industriebeleid en de strategische ontwikkeling van waardeketens. Europa, dat altijd sterk is geweest in innovatie, kan hierin het voortouw nemen. Zoals we in '2030: een industrievisie voor een vernieuwd Europa' hebben bepleit, is het tijd dat de EU de door innovatie gestuurde transformatie van onze industrie en daarbuiten omarmt. Tegelijkertijd moeten we ons als industrie verenigen en sterk maken. Deze samenwerking is noodzakelijk als we Europa willen blijven overtuigen van de noodzaak van fondsen voor industriële innovatie. Cybersecurity is een van de onderwerpen, net als kunstmatige intelligentie, industriële gegevens en het delen ervan. Als we dit goed regelen, ontstaan er nieuwe openingen voor klanten en leveranciers in een veilige, betrouwbare en toekomstbestendige omgeving".

Cybersecurity-brochure
Met CoESS en Euralarm als uitgevers van de brochure 'Cybersecurity - Bedreiging of kans? Het is aan u!' dekt het de volledige supply chain voor de brand- en beveiligingsmarkt - van fabrikanten van producten tot particuliere beveiligingsbedrijven en hun klanten. De brochure belicht in een begrijpelijke taal de risico's en verantwoordelijkheden voor elke stakeholder in de keten en wat bedrijven moeten doen om deze risico's te beperken - zowel vanuit een menselijk als technologisch perspectief. Velen zijn zich nog niet bewust van het belang van deze, soms eenvoudige, maatregelen voor de veiligheid en reputatie van hun bedrijf. Exemplaren van de brochure kunnen worden gedownload van de Euralarm website.

Plaats op:
Datum: 26 februari 2020
Bron: Euralarm
Gerelateerde artikelen  
04-11-2019 Nieuws Brandveiligheids- en beveilingsindustrie publiceert handleiding cybersecurity …
08-03-2019 Nieuws Een nieuwe blik op onderzoek naar cybersecurity in de Europese Unie
24-12-2018 Nieuws G DATA sluit zich aan bij het Cybersecurity Tech Accord
08-07-2019 Nieuws Basale cybersecurity-maatregelen niet structureel toegepast in industrie
28-01-2019 Nieuws Israƫl, New York en Nederland in cybersecurity samenwerkingsverband
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ļæ½ 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,35 seconden.