Nieuws  
 

De vingerafdruk voor het ontgrendelen van de smartphone en de irisscan op het vliegveld zijn voorbeelden van biometrie. Biometrie gaat over het identificeren van mensen op basis van unieke persoonlijke fysieke kenmerken. De normcommissie ‘Biometrie’ vertegenwoordigt hierbij de Nederlandse belangen en gaat binnenkort van start.

De identificatie geeft toegang tot een gebouw of product. Voor afspraken over biometrie-technieken worden internationale normen ontwikkeld.

De normcommissie Biometrie werkt samen met internationale experts aan het ontwikkelen van normen die de effectiviteit van biometrie vergroten. Belangrijke onderwerpen zijn formaten voor het uitwisselen van data en biometrische profielen. De experts komen zowel van gerenommeerde tech-bedrijven als van overheidsinstanties en start-ups. Zij hebben uiteenlopende beroepen van (ICT)-technicus tot jurist.

Er zijn verschillende zorgen rondom het gebruik van biometrie. Denk aan privacy-issues, juridische vraagstukken en het optimaal opslaan en delen van de gegevens. Er is geen specifiek wettelijk kader voor biometrie, afgezien van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Het is van groot belang om ook de Nederlandse stem bij de internationale normontwikkeling te laten horen. Via de Nederlandse normcommissie Biometrie is dit mogelijk. Door deelname in de normcommissie is er inspraak in de inhoud van de biometrienormen. Normcommissieleden zitten bij de internationale commissie van biometrie aan tafel en kunnen invloed op de normen hebben.

Plaats op:
Datum: 18 oktober 2019
Bron: NEN
Gerelateerde artikelen  
13-07-2017 Nieuws Oprichting commissie voor cybersecurity en gegevensbescherming
24-10-2008 Nieuws Mobieltjes en wapens beschermt door biometrie
06-11-2017 Nieuws Normontwikkeling Business Continuity en Crisis Management
26-11-2008 Nieuws Acceptatie biometrie onderzocht door Unisys
17-08-2009 Nieuws Onsteelbare biometrie, James Bond verslagen!
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,77 seconden.