Nieuws  
 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tientallen mensen aangeklaagd wegens betrokkenheid bij oplichterij via e-mail en witwaspraktijken. De meesten van hen zijn gevestigd in Nigeria. De oplichters zouden gebruik hebben gemaakt van spear phishing, waarbij de criminelen zich voordeden als een bekende van het slachtoffer. Vervolgens probeerden zij het slachtoffer te verleiden om geld naar de bankrekening van de crimineel over te maken. Chris Dawson, leider van het Threat Insights Team bij Proofpoint, zegt hierover het volgende.

"De aanklacht van het ministerie van Justitie is weer een voorbeeld van hoe cybercriminelen e-mail blijven gebruiken om mensen geld afhandig te maken. In 2018 verdrievoudigde het aantal spear phishing-aanvallen ten opzichte van 2017. Hierbij was sprake van steeds geavanceerdere social engineering. Gezien het hoge slagingspercentage en de lage kosten van dergelijke aanvallen zien organisaties waarschijnlijk slechts een fractie van de directe en indirecte schade van dit soort aanvallen. Deze aanklachten onderstrepen ook het globale karakter van cybercriminaliteit - het enige wat deze criminelen nodig hadden om hun slachtoffers te bereiken was een internetverbinding.

Consumenten moeten uiterst waakzaam zijn bij het controleren van de afzender van e-mails die naar hun persoonlijke en zakelijke e-mailadres worden verzonden. Check de legitimiteit van e-mails die dringend vragen om een wachtwoord te wijzigen, geld over te maken of op een link te klikken. Ga rechtstreeks naar de website van een organisatie om eventuele accountwijzigingen te verwerken. Neem persoonlijk of via de telefoon contact op met de afzender om een dergelijk verzoek te verifiëren of om een dringend probleem op te lossen. Iedereen moet ook zoveel mogelijk gebruik maken van multifactor-authenticatie en zijn of haar kredietrapporten controleren, of beter nog, deze bevriezen. Zo kunnen oplichters die met gestolen informatie identiteitsfraude plegen, worden opgepakt.

Hoewel aanklachten zoals deze belangrijk zijn, is cybersecurity meestal een eindeloze strijd. Nieuwe criminelen staan te wachten om het gat op te vullen dat is ontstaan door spraakmakende arrestaties."

Plaats op:
Datum: 27 augustus 2019
Bron: Proofpoint
Gerelateerde artikelen  
05-04-2019 Nieuws Opletten met de belastingaangifte
22-02-2017 Nieuws In 2016 elke seconde een phishing-aanval gedetecteerd
21-09-2017 Nieuws Cybercrime Report 2017 Secure Works
29-10-2007 Nieuws Als het zo simpel te doen is??
19-05-2009 Nieuws Tien praktische tips na phishing-aanval op Facebook
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,8 seconden.