Nieuws  
 

Kaspersky Lab experts constateren dat dit jaar veel meer phishing-praktijken plaatsvinden rondom Valentijnsdag dan een jaar geleden. Het aantal gedetecteerde en geblokkeerde pogingen om frauduleuze romantische of erotische websites te bezoeken is in de eerste helft van februari meer dan verdubbeld in vergelijking met diezelfde periode in 2018. Cybercriminelen lijken elke aanleiding aan te grijpen om geld en gegevens buit te maken, zo blijkt uit de dreigingsanalyses. De Kaspersky Lab experts hebben wereldwijd 4,3 miljoen criminele activiteiten opgespoord tegen 2 miljoen afgelopen jaar in aanloop naar Valentijnsdag.

De zwaarst getroffen landen zijn Brazilië (ruim 6,4 procent van alle detecties), Portugal (meer dan 5,8 procent) en Venezuela (5,5 procent). Daarna komen Griekenland (5,3 procent) en Spanje (5,1 procent). Uit grondige analyse van de e-mails blijkt dat fraudeurs nietsvermoedende consumenten vooral in de val proberen te lokken met geschenkartikelen die zogenaamd in de voorverkoop zijn. Erotische artikelen zijn erg populair. Waakzaamheid is belangrijk, ook als er liefde in het spel is, zo onderschrijven de bevindingen van het Kaspersky Lab onderzoek.

"Ons onderzoek toont aan dat er geen verschil is tussen phishing-activiteiten in het kader van grote sportevenementen, nep-facturen of romantische voorwendselen”, zegt Andrey Kostin, Secuity-expert bij Kaspersky Lab. “Al deze activiteiten zijn gericht op het stimuleren van emoties. Of het nu gaat om opwinding, stress of liefde. Zo kan bijna alles een wapen worden voor cybercriminelen. Deze gedetecteerde piek in aanloop naar Valentijnsdag is opnieuw een goede waarschuwing dat we altijd voorzichtig moeten zijn op het internet. Ook als je heel onschuldig online een bos bloemen voor je geliefde bestelt.”

Plaats op:
Datum: 14 februari 2019
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Kaspersky Lab
Gerelateerde artikelen  
26-03-2019 Nieuws Phishing-aanvallen in 2018 verdubbeld tot bijna 500 miljoen
22-02-2017 Nieuws In 2016 elke seconde een phishing-aanval gedetecteerd
15-02-2019 Nieuws Ransomware GandCrab sloeg toe op Valentijnsdag
06-08-2019 Nieuws Meer wachtwoorddiefstallen in eerste helft 2019
14-02-2020 Nieuws Je hebt een match! … met een cybercrimineel
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,78 seconden.