Nieuws  
 

Black Friday, Sinterklaas en Kerst zijn hoogtijdagen voor zowel webwinkels als hackers. Shoppers komen massaal op de aanbiedingen af en zijn minder alert op het lekken van inlog- of betaalgegevens en gevoeliger voor interessant lijkende aanbiedingen via mailtjes of pop-ups. Volgens het Security Operations Center van F5 Networks stijgt het aantal fraude-incidenten met zo’n 50 procent de laatste maanden van het jaar. Van de websites die dit onderzoekscentrum de afgelopen jaren offline haalde was 75 procent het (indirecte) slachtoffer geworden van phishing.

Het probleem wordt vergroot door de sterke groei van de 'attack surface', ofwel de mogelijkheden voor hackers om toe te slaan. Een uitgebreide, wereldwijde analyse*  wijst uit dat de omzet in e-commerce tijdens deze feestdagen groeit met 13 procent ten opzichte van vorig jaar, waarbij AI-gebaseerde productsuggesties 35 procent van de verkopen vertegenwoordigen. Voor het eerst worden de meeste aankopen gedaan via mobiele telefoons (68 procent).

Tips voor consumenten:

  • Consumenten moeten alleen bekende, vertrouwde websites gebruiken. Shoppen via zoekmachines kan nog wel eens schimmige webshops opleveren. Let op vreemd woordgebruik en foutmeldingen, aangezien dat signalen zijn voor fake websites.
  • Doe alleen aankopen bij webwinkels die versleuteld zijn, over het algemeen te herkennen aan HTTPS aan het begin van de URL en een hangslotje in de URL-balk.
  • Let op phishing-mails: ze lijken vaak afkomstig van bekende merken en vragen persoonlijke informatie; iets wat een retailer nooit zomaar zou doen.
  • Het gebruik van aparte betaalkaarten, tegoedkaarten, postwissels of andere weinig gebruikte betaalmethodes zijn vaak geen goed teken. Als retailers alleen deze mogelijkheden aanbieden, loont het de moeite om elders te shoppen.


Tips voor retailers

  • Om frauduleuze activiteiten te detecteren, is het handig om terugkerende klanten en hun gebruikte apparaten te monitoren. Als een alternatief apparaat wordt gebruikt, is een extra controle mogelijk om de transactie te verifiëren.
  • Retailers moeten transactiegegevens verzamelen, en daarmee bewijsmateriaal om een frauduleuze transactie te onderbouwen. Digitale handtekeningen en stemherkenning zijn mogelijke middelen hierbij.
  • Het is cruciaal om nieuwe accounts in een online shop te detecteren die gemaakt zijn voor fraude. Dit kan gebeuren via gedeelde, real-time fraude-databases om na te gaan of bepaalde gegevens een twijfelachtig karakter hebben, zoals adressen en mobiele nummers die al eens zijn gerapporteerd. Daarnaast zijn zo inconsistente verkopen makkelijker te traceren.

Plaats op:
Datum: 22 november 2018
Bron: F5 Networks
Gerelateerde artikelen  
07-12-2009 Nieuws 8 tips voor bescherming tegen fraudeurs bij online winkelen
22-11-2018 Nieuws Ook het dark web maakt zich op voor Black Friday
31-10-2019 Nieuws Merendeel Nederlanders onzeker over dataveiligheid
04-03-2019 Nieuws CSG Solution detecteert telecomfraude met big data
04-04-2019 Nieuws Cybercrime viert nog steeds hoogtij in Nederland
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,2 seconden.