Nieuws  
 

McAfee meldt in het Cloud Adoption and Risk Report, waarin miljarden geanonimiseerde acties van gebruikers in de cloud worden geanalyseerd, dat onder meer bijna 25% van de informatie in de cloud als gevoelig kan worden aangemerkt, waardoor bedrijven hoge risico’s lopen wanneer deze data gestolen of gelekt wordt. Daar komt nog bij dat gevoelige data steeds vaker in de cloud gedeeld wordt (met een toename van 53% per jaar). Dit betekent dat bedrijven een cloudstrategie moeten omarmen die onder meer beschermt tegen dataverlies en configuratie-audits omvat. Wanneer bedrijven dit niet doen, zetten ze niet alleen hun meest waardevolle bezit op het spel (data), maar lopen ze ook een hoger risico op compliance issues waar het interne en externe regelgeving betreft.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven vol inzetten op de cloud om nieuwe digitale ervaringen voor klanten mogelijk te maken. Tegelijkertijd krijgen diezelfde bedrijven per maand te maken met meer dan 2200 configuratiefouten in hun IaaS en PaaS-omgevingen. Aanbieders van clouddiensten kijken alleen naar de beveiliging van de cloud zelf, en niet naar de veiligheid van klantgegevens in die cloud of het veilige gebruik van de infrastructuren en platformen door de klant. Bedrijven zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun data, waar deze zich ook bevindt. Het is daarom van belang dat bedrijven kijken naar securityoplossingen die het hele cloudspectrum omvatten, van SaaS tot IaaS en PaaS.

Dankzij clouddiensten kunnen bedrijven sneller dan ooit groeien en opschalen. Organisaties worden meer ‘Agile’ en hebben steeds meer samenwerkingsmogelijkheden. Clouddiensten zoals Box en bedrijfssuites zoals Office365 worden ingezet om de samenwerking vloeiend en effectief te laten verlopen. Maar samenwerken betekent delen, en ongecontroleerd delen kan tot blootstelling van gevoelige data leiden. Uit de onderzoekresultaten blijkt onder meer dat:

  • 22% van de cloudgebruikers informatie extern deelt, een jaarlijkse toename van 21%
  • Het delen van gevoelige informatie via een open, publiekelijk toegankelijke link is in de afgelopen jaren met 23% per jaar gestegen
  • Ook het delen van gevoelige informatie met een privémailadres neemt toe met 12% per jaar

Om gevoelige data veilig te stellen binnen samenwerkings-, deel- en cloudopslagapplicaties moeten bedrijven eerst in kaart brengen welke clouddiensten gebruikt worden, waar gevoelige data zich bevindt en hoe en met wie deze data gedeeld wordt. Pas wanneer dit inzichtelijk is, kan de juiste securityaanpak gekozen worden, zodat gevoelige informatie niet meer wordt opgeslagen in ‘verkeerde’ cloudapplicaties. Bovendien kunnen dan richtlijnen worden opgesteld om het onjuist delen van data, bijvoorbeeld met een persoonlijk mailadres of via een openbare link, te voorkomen.

IaaS
Bij SaaS zijn dataveiligheid, gebruikersidentiteiten en toegang tot data de verantwoordelijkheid van de klant. Bij IaaS wordt de verantwoordelijkheid van de klant nog veel groter: niet alleen data, identiteit en toegang, maar ook applicaties, netwerkbesturingen en host infrastructuur vallen daar dan onder. Dit betekent dat klanten meer controle hebben over hun cloudinfrastructuur, maar zorgt er ook voor dat het risicolandschap (en hun verantwoordelijkheid daarvoor) groter wordt. IaaS-aanbieders, zoals Amazon Web Services (AWS), bieden verschillende infrastructuur- en platformdiensten aan, ieder met eigen, gecompliceerde securitymogelijkheden. De IaaS/Paas-securityuitdaging wordt nog verder vergroot doordat bedrijven verschillende IaaS/PaaS-vendoren gebruiken en van ieder product verschillende versies draaien. Het onderzoek laat zien dat:

  • 94% van het IaaS/PaaS-gebruik is AWS, maar 78% van de organisaties die gebruik maken van IaaS/PaaS draaien zowel AWS als Azure
  • Grote bedrijven draaien gemiddeld 14 niet op elkaar afgestemde IaaS/PaaS-versies tegelijkertijd, waardoor per maand zo’n 2200 configuratiefouten optreden
  • 5,5% van de AWS S3-buckets maakt gebruik van ‘world read’-toestemming, wat betekent dat ze publiekelijk toegankelijk zijn

McAfee raadt bedrijven aan hun AWS, Azure, Google Cloud Platform en andere IaaS/Paas-configuraties continu te beoordelen en data die is opgeslagen in IaaS/PaaS-platformen goed te beveiligen. Het gebruik van IaaS/PaaS groeit snel en wordt veel gebruikt als vervanging van datacenters op locatie. Bedrijven moeten daarom de verantwoordelijkheid voor veiligheid nu op zich nemen (voor IaaS/PaaS net zo goed als ze voor SaaS zouden doen) voordat zich een securityincident voordoet.

Gecompromitteerde gebruikersaccounts en dreigingen van binnenuit vormen het meest voorkomende gevaar voor data in de cloud. Een gemiddeld bedrijf genereert maandelijks meer dan 3,2 miljard acties in de cloud, waarvan 3.217 afwijkende gedragingen en 31,3 bedreigingen. Daar komt het volgende nog bij:

  • Dreigingen binnen de cloud, zoals een gecompromitteerd account en dreigingen uit gebruikersaccounts zijn toegenomen met 27,7% per jaar
  • 80% van de bedrijven heeft per maand minstens één dreiging die voortkomt uit een gecompromitteerd account
  • Van 92% van de bedrijven staan gestolen cloud inloggegevens te koop op het Dark Web Dreigingen vanuit Office 365 zijn per jaar met 63% toegenomen

Om gecompromitteerde accounts en dreigingen van binnenuit te voorkomen moeten bedrijven eerst begrijpen hoe clouddiensten worden ingezet. Bovendien moet afwijkend gedrag geïdentificeerd worden, bijvoorbeeld wanneer één gebruiker op hetzelfde moment op verschillende locaties probeert in te loggen.

De eerste stap om data in de cloud te beschermen, is de implementatie van Cloud Access Security Brokers. CASBs zijn cloud native diensten die security, compliance en beleidsopties voor clouddiensten mogelijk maken. Ze helpen organisaties hun huidige beveiligingsbeleid in te zetten en uit te breiden waar mogelijk, en nieuwe cloud native mogelijkheden in te zetten waar nodig. Zo kunnen bedrijven hun data beschermen en zich wapenen tegen dreigingen in het hele SaaS-, IaaS en PaaS-landschap.

Plaats op:
Datum: 31 oktober 2018
Bron: McAfee International B.V.
Gerelateerde artikelen  
28-01-2011 Nieuws SURFnet publiceert Checklist Cloud Security
03-07-2019 Nieuws Bedrijven vertrouwen te veel op cloud-providers voor security
13-03-2018 Nieuws CyberArk neemt Vaultive over
14-10-2019 Nieuws Dynamische beveiliging van workloads in multi clouds
21-12-2017 Nieuws Laat uw bedrijfsdata niet rondslingeren in de cloud
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,89 seconden.