Nieuws  
 

Gedurende de eerste drie maanden van het jaar hebben onderzoekers van Kaspersky Lab een golf aan nieuwe APT-activiteit ontdekt. Een groot deel komt uit Azië: ruim 30 procent van de meldingen in het eerste kwartaal betreft dreigingen in deze regio. Ook in het Midden-Oosten is een piek in de activiteiten geconstateerd, waarbij cybergroepen nieuwe technieken hebben toegepast. Deze en andere trends komen aan bod in het meest recente driemaandelijkse threat intelligence-rapport van Kaspersky Lab.

In het eerste kwartaal van 2018 hebben de onderzoekers van Kaspersky Lab onverminderd cyberactiviteit gedetecteerd van APT-groepen (advanced persistent threat) in onder andere Russisch, Chinees, Engels en Koreaans. Hoewel sommige bekende actoren geen noemenswaardige actie hebben laten zien, is in de Aziatische regio sprake van een toenemend aantal APT-operaties en nieuwe actoren. Deze stijging wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de malware-aanval van Olympic Destroyer op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Belangrijke bevindingen in Q1 2018 zijn onder meer:

  • Voortdurende toename van Chineestalige activiteit, waaronder het ShaggyPanther-cluster dat zich richt op vooral Taiwanese en Maleisische overheidsentiteiten en CardinalLizard, dat zich in 2018, naast de bestaande focus op de Filippijnen, Rusland en Mongolië, in toenemende mate op Maleisië richt.
  • Geregistreerde APT-activiteit in Zuid-Azië. Pakistaanse militaire entiteiten zijn aangevallen door de onlangs ontdekte Sidewinder-groep.
  • De APT IronHusky lijkt zich niet meer op het Russische militaire apparaat te richten en de activiteiten naar Mongolië te hebben verplaatst. Eind januari 2018 lanceerde deze Chineestalige actor een aanval tegen Mongoolse overheidsorganisaties. Dit was kort vóór hun ontmoeting met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
  • Korea blijft in beeld. De APT Kimsuky, gericht op Zuid-Koreaanse denktanks en politieke activiteiten, heeft zijn arsenaal vernieuwd met een volledig nieuw kader. Dit is speciaal ontwikkeld voor cyberspionage en is  ingezet in een spear-phishing-campagne. Bovendien heeft Bluenoroff, onderdeel van de beruchte Lazarus-groep, de aandacht verschoven naar nieuwe doelen, waaronder cryptovalutabedrijven en Point of Sales (PoS).

Kaspersky Lab heeft verder een piek in de dreigingsactiviteit in het Midden-Oosten vastgesteld. De APT StrongPity heeft bijvoorbeeld een aantal nieuwe MiTM-aanvallen (Man-in-the-Middle) op netwerken van internetserviceproviders uitgevoerd. Een andere zeer bekwame cybercriminele groep, Desert Falcons, heeft zijn rentree gemaakt om de pijlen te richten op Android-apparaten, met malware die in 2014 ook al is toegepast.

Ook hebben onderzoekers van Kaspersky Lab in het eerste kwartaal verschillende groepen ontdekt die zich met hun campagnes routinematig richten op routers en netwerkhardware. Een benadering die jaren geleden werd toegepast door actoren als Regin en CloudAtlas. Volgens experts zullen routers voor aanvallers een doelwit blijven, om op die manier voet aan de grond te krijgen in de infrastructuur van het slachtoffer.

Plaats op:
Datum: 13 april 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Kaspersky Lab
Gerelateerde artikelen  
12-03-2018 Nieuws Olympic Destroyer-malware
11-08-2017 Nieuws Van zero-day exploits tot ransomware
09-10-2017 Achtergrondartikelen Hoe cybergroepen elkaar bestelen en kopiëren
17-08-2016 Nieuws 16 procent méér financiële aanvallen in Q2 2016
15-08-2017 Nieuws Exploit-lekken leiden tot meer dan 5 miljoen aanvallen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,84 seconden.