Nieuws  
 

In en rond de stad Amsterdam bevinden zich meer dan 900.000 apparaten die gekoppeld zijn aan internet en vindbaar zijn via onder meer internetscanners. Daarmee vormen deze apparaten een potentieel doelwit voor hackers. Amsterdam staat daarmee in de top 4 van West-Europese steden en zelfs met stip op nummer 1 als je kijkt naar het aantal 'exposed devices' per capita. Dit blijkt uit onderzoek van Trend Micro, dat onderzoek deed naar de zogenaamde ‘exposed devices’ in West Europese steden. Hiervoor onderzocht het bedrijf meer dan 2,7 miljoen IP-adressen in tien Europese hoofdsteden. Berlijn en Londen staan respectievelijk op een eerste en tweede plek met ieder meer dan 2,5 miljoen systemen die potentieel toegankelijk zijn voor hackers. Madrid staat met 1,3 miljoen exposed-systemen op nummer 3.
 
Exposed devices zijn apparaten en systemen die verbonden zijn met internet en te vinden zijn via internetscanners, zoals de tool Shodan. Deze zoekmachine voor IoT-apparaten is door Trend Micro ingezet voor dit onderzoek. De apparaten en systemen reageren op communicatie vanuit een netwerkmanagementsysteem of op het ‘pingen’ vanaf internet. Een exposed device is niet per definitie besmet, het geeft slechts aan dat het systeem in potentie gevaar loopt gehackt te worden.
 
HTTP-webservers, zoals Apache HTTPD, NGINX, OpenSSH en IIS HTTPD van Microsoft, vormen de grootste groep kwetsbare softwaresystemen in West Europa. Verder troffen de onderzoekers van Trend Micro meer dan 58.000 draadloze access points aan, 34.000 firewalls en 28.000 webcams, waarvan bij een groot aantal de beelden publiekelijk toegankelijk waren omdat ze niet beveiligd zijn. Van alle onderzochte steden scoort Amsterdam met 359 webcams hier overigens duidelijk het laagst. In Athene zijn zeker 5.066 webcams publiekelijk toegankelijk. Hetzelfde geldt voor wireless printers. In Athene kunnen hackers bij zeker 304 printers een A4’tje uitdraaien, terwijl dat in Amsterdam bij slechts 12 printers lukt. 

Plaats op:
Datum: 4 december 2017
Bron: Trend Micro
Gerelateerde artikelen  
02-10-2009 Nieuws Trend Micro en ASUS sluiten OEM-overeenkomst
07-12-2016 Nieuws Trend Micro voorziet nieuwe dreigingen in 2017
07-11-2006 Nieuws Helft van pcĺs in Nederland ge´nfecteerd met ongewenste software
15-11-2006 Nieuws Trend Micro verbetert beveiliging voor smartphones en andere communicatieapparatuur …
09-05-2007 Nieuws Trend Micro lanceert mkb-beveiligingsoplossingen voor Windows Vista
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
´┐Ż 2007 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,3 seconden.