Nieuws  
 

Ik ga op vakantie en neem mee: zonnebril, zwemkleding en… mijn zakelijke laptop en smartphone. Schrik niet: steeds meer werknemers kunnen op vakantie de verleiding niet weerstaan om hun laptop open te klappen of hun smartphone te ontgrendelen. Snel even hun werkmail checken of even bellen. Dit gebeurt vaak via gratis wifi- of andere onbeveiligde verbindingen. Een uitdaging dus voor mkb’ers en IT-managers: hoe bescherm je in de zomer je zakelijke data en netwerk?

Mkb’s vormen het belangrijkste doelwit voor cyberaanvallen. Het gebrek aan bewustzijn over cybersecurity onder medewerkers is een belangrijke en steeds vaker voorkomende oorzaak van op mkb’s gerichte cybercrime. Zo zeggen meer dan duizend IT-serviceproviders. Daar komt nog eens bij dat steeds meer werknemers op afstand werken en ook steeds meer mensen mobiele devices gebruiken om verbinding te maken met zakelijke netwerken. Dit betekent dat bedrijven te maken krijgen met nieuwe risico’s als het gaat om de bescherming van hun bedrijfskritische data en infrastructuur.

Andrew Stuart, EMEA-directeur van Datto, leverancier van back-up- en DRaaS-appliances, SaaS-databescherming en managed-netwerkproducten: “Menselijke handelingen kunnen zelfs de best beveiligde netwerken en data uit balans brengen. Daarom zijn continue medewerkerstrainingen en optimalisatie van securitytechnologieën essentieel voor een succesvol cybersecuritybeleid. Denk hierbij aan training en policy’s omtrent het werken op afstand, datatoegang via privé-devices en het gebruik van cloudapplicaties op andere locaties dan op kantoor, zoals op vakantiebestemmingen.”

Vier belangrijke tips van Datto voor het garanderen van cybersecurity op het moment dat werknemers op vakantie zakelijke data opvragen.

1.      Train je medewerkers. Cybersecuritydreigingen ontwikkelen zich voortdurend en nieuwe technologieën, manieren van werken en devices brengen nog meer risico’s met zich mee. Het is van belang om alle werknemers – van stagiair(e)s tot en met het management – regelmatig te trainen in cybersecurity en het voorkomen van cybercrime. Zo’n training zou moeten bestaan uit voorbeelden van bedreigingen, gebruikelijke hacktechnieken en informatie over preventie, detectie en reactie op bedreigingen.

2.      Bescherm je netwerk én mobiele devices. Traditionele netwerktools om je netwerk te beschermen, voldoen niet meer. Zakelijke data wordt nu steeds vaker opgevraagd via smartphones, tablets en laptops, al dan niet privé. Zorg voor een wachtwoordpolicy – zoals sterke wachtwoorden die elke negentig dagen verlopen – en firewall-, VPN-, antivirus- en malwaretechnologieën ter bescherming van de manier waarop medewerkers omgaan met bedrijfskritische data.

3.      Creëer duidelijke cybersecuritypolicy’s. Help medewerkers door duidelijke regels en instructies omtrent cybersecurity op te stellen en te delen. Dit helpt hen cybersecurityregels altijd juist toe te passen, zodat risico’s en dataverlies te beperken zijn.

4.      Implementeer een back-upoplossing. Ondanks al je proactieve acties om data veilig te houden, weten bedreigingen, zoals ransomware, soms toch door de beste verdediging heen te komen. Een oplossing die dagelijks back-ups maakt en een middel biedt om data snel op te vragen, is de enige manier om er zeker van te zijn dat je data altijd toegankelijk en te herstellen is, wat er ook gebeurt.

Plaats op:
Datum: 10 juli 2017
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Datto
Gerelateerde artikelen  
12-02-2020 Nieuws Bedrijfsgegevens privé houden, vijf tips
27-06-2017 Nieuws Petya-ransomwarevariant verspreidt zich snel
02-07-2010 Nieuws Zomervakantie zorgt voor groter risico op virussen
25-10-2013 Nieuws Driekwart IT-managers bezorgd over beveiliging bij mobiele strategieŽn
19-08-2019 Nieuws Derde van Nederlanders denkt niet na over beveiliging wifi
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ÔŅĹ 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,84 seconden.