Nieuws  
 

Vroege rapporten laten zien dat een wijdverspreide ransomware-aanval – gebaseerd op een variant van de Petya-ransomware en in eerste instantie het meest van invloed op Oekraïense bedrijven – nu op bedrijven over de hele wereld is gericht. In Rotterdam werd containerbedrijf APM Terminals getroffen, waardoor al het werk is stilgelegd. Ook moederbedrijf Maersk zegt te maken te hebben met een grootschalige cyberaanval. Deze uitbraak volgt op andere recente ransomware-incidenten. Het toont wederom aan dat preventieve maatregelen alleen niet voldoende bescherming kunnen bieden en dat andere faalbestendige maatregelen – voornamelijk back-up –essentiële onderdelen zijn van het verzekeren van bedrijfscontinuïteit.

Andrew Stuart, managing director EMEA van Datto: “Nu steeds meer details over deze laatste aanval bekend worden, zien we opnieuw dat preventieve securitymaatregelen niet in staat zijn om ransomware tegen te houden voor het netwerken platlegt. Hoewel het scannen op kwetsbaarheden en antivirus belangrijke maatregelen zijn in het opvangen en tegenhouden van bekende gevaren, kunnen nieuwe bedreigingen – die in dit geval waarschijnlijk gerelateerd zijn aan Petya – nog steeds onopgemerkt door de beveiliging slippen en zo zorgen voor chaos.”

“De enige manier om de impact van ransomware daadwerkelijk te beperken, is door een meerlaagse aanpak inclusief back-up van data. Organisaties zouden regelmatig hun systemen moeten checken, zodat ze snel kunnen terugschakelen naar een moment voordat de ransomware van kracht was. Dit heeft het tweeledige voordeel dat enerzijds downtime beperkt wordt, en anderzijds dat bedrijven niet op de eisen van de aanvaller hoeven in te gaan.”

“Organisaties, van groot tot klein, moeten gebruikers duidelijk maken wat de risico’s zijn van phishing mails, een typische manier om ransomware te verspreiden. Dat helpt malafide e-mails op te sporen en te verijdelen voordat het zich verder kan verspreiden.”

Plaats op:
Datum: 27 juni 2017
Bron: Datto
Gerelateerde artikelen  
28-06-2017 Nieuws Nederland in top 5 door Petya-ransomware getroffen landen
14-03-2017 Nieuws Criminelen stelen ransomware code van hun collega's
06-07-2017 Nieuws Aanvallers Petya-ransomware hadden al langer toegang tot systemen
19-05-2017 Nieuws WannaCry en toename ransomware-varianten
17-10-2019 Nieuws Groeiende financiële schade van downtime door ransomware
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,86 seconden.