Nieuws  
 

De FNV constateert dat op Schiphol een groeiend aantal mensen werkt op basis van onzekere contracten. Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de werknemers zelf, maar het brengt ook veiligheidsrisico's met zich mee. 345 beveiligers reageerden op een FNV-enquête over onzeker werk en veiligheid. 71% hiervan geeft aan dat het commerciële belang op de luchthaven zwaarder weegt dan het veiligheidsbelang. De helft van de respondenten voelt zichzelf onveiliger op het werk. De resultaten worden woensdag om 14.15 uur gepresenteerd aan een vertegenwoordiging van werkgevers, waaronder Mart Vergouwen (directeur van I-Sec), op het bemanningscentrum van Schiphol.

Aroushka Elisabeth werkt bij beveiligingsbedrijf G4S en herkent zich in de resultaten. 'Je hebt als beveiliger op Schiphol continu het gevoel opgejaagd te worden. Het gaat alleen maar om het wegwerken van mensenmassa's en bagage. Ons vakmanschap staat daardoor echt onder druk.'

Concurrentie op Schiphol verhoogt veiligheidsrisico
'De concurrentie tussen de beveiligingsbedrijven op de luchthaven zal alleen maar toenemen. Met alle gevolgen voor de kwaliteit, werkdruk en veiligheid', reageert FNV'er Leen van der List. '48% van de respondenten zegt dat er steeds minder collega's met vaste contracten zijn. Dit betekent dat er veel wisseling van beveiligers is. Volgens 55% worden nieuwe werknemers onvoldoende opgeleid om hun werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren. Bovendien wordt er voortdurend op personeel bezuinigd zegt 63%. Dit kan zo niet doorgaan: er zijn juist voldoende, ervaren vakmensen nodig om de kwaliteit en veiligheid te garanderen.' Of zoals een respondent meldt: 'Er worden momenteel mensen zonder de juiste training op posities geplaatst waardoor er overbelasting van de collega's ontstaat.'

Een ander belangrijk aspect van onzekere contracten is dat werknemers met zo'n contract minder snel van zich laten horen. Zo zullen ze minder snel overwerk weigeren (48%), zich minder snel ziek melden (56%) en minder vaak een overschrijding van de statijd melden (53%).

Themaweek 'Zeker werk is veilig werk'
De FNV krijgt uit steeds meer sectoren signalen dat de groei van onzeker werk leidt tot een toename van veiligheidsrisico's. Een toenemend aantal leden maakt zich daar zorgen om. In de luchtvaart, de bouw, het streekvervoer, op de ambulance en ook op Schiphol ervaren werknemers de gevolgen van de carrousel aan collega's. Daarom zet de FNV deze week het thema 'Zeker werk is veilig werk' centraal. Volgens de bond moet de overheid regels stellen aan het aandeel werknemers met onzekere contracten (uitzend-, min/max-, nul uren-contracten, stages, et cetera) op plaatsen waar veiligheidskritische taken worden uitgevoerd, zoals op Schiphol.

Plaats op:
Datum: 7 maart 2017
Bron: FNV
Gerelateerde artikelen  
18-06-2019 Nieuws Schiphol opent nieuwe aanval op arbeidsvoorwaarden beveiligers
28-08-2019 Nieuws Acties als Schiphol aanbesteding beveiligers niet aanpast
07-10-2019 Nieuws Schiphol mag eisen stellen aan arbeidsvoorwaarden beveiligingsbedrijven
25-06-2018 Nieuws Ultimatum voor beveiligingsbedrijf G4S Aviation Security
19-03-2008 Nieuws CSU onderzoekt beleving veiligheid op de werkplek
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.