Nieuws  
 

Horecabedrijven en tankstations nemen vrij veel maatregelen om hun personeel te beschermen tegen agressie en geweld van klanten. Minder goed staat het met de verkeersregelaars.

Dit blijkt uit controles die de Inspectie SZW in de periode maart 2011 tot en met februari 2012 hield bij 737 horecagelegenheden, 245 tankstations en 36 werkgevers van verkeersregelaars, schrijft het CCV. Het doel van deze inspecties was de naleving van de wet- en regelgeving met betrekking tot agressie en geweld te verhogen. Daarnaast kregen de bedrijven voorlichting over de instrumenten die ze hierbij kunnen inzetten. De inspectie maakt deel uit van het programma Agressie & Geweld van de Inspectie SZW.

Horeca

In de horeca treffen werkgevers de benodigde maatregelen, vaak ook in samenwerking met politie en gemeenten. Hoewel de nadruk ligt op de gevolgen van agressie en geweld voor de gasten of klanten, wordt hiermee ook het risico op agressie en geweld voor de werknemers tegengegaan. Horecaondernemers nemen de maatregelen over het algemeen niet op basis van een inschatting van de risico’s voor de werknemers. Het ontbreekt namelijk meestal aan zo’n inventarisatie.

Tankstations

Alle geïnspecteerde tankstations hebben inmiddels goede bouwkundige en technische veiligheidsvoorzieningen, zoals alarminstallaties, camerasystemen en kogelwerend glas. Wel schort het aan de kennis van werknemers over het omgaan met agressieve klanten. Ook verdient de nazorg van personeel dat slachtoffer is van agressie en geweld, extra aandacht.

Verkeersregelaars

Bij de verkeersregelaars is het risico op agressie en geweld groot. Zij hebben dagelijks te maken met bijvoorbeeld scheldpartijen, dreigingen met fysiek geweld en (bijna-)aanrijdingen. Werkgevers van verkeersregelaars nemen nog te weinig maatregelen om hun personeel hiertegen te beschermen. Zij moeten onder meer aandacht besteden aan voorlichting en training van medewerkers. Ook moeten er instructies komen hoe ze het beste kunnen handelen bij een incident.

Nieuwe controles

Bedrijven die in overtreding waren, worden opnieuw gecontroleerd. De Inspectie SZW schrijft dan direct boetes uit aan werkgevers waar zij dezelfde tekortkomingen tegenkomt. Bij hardnekkige overtreders zal de Inspectie SZW nieuwe middelen gebruiken om maatregelen af te dwingen. Zo kan de Inspectie sinds begin dit jaar hogere boetes opleggen.

Plaats op:
Datum: 5 februari 2013
Categorie: Overheid, CAO / Arbeidsomstandigheden
Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie Veiligheid CCV
Gerelateerde artikelen  
16-05-2011 Nieuws Aanpak agressie tegen werknemers publieke taak succesvol
11-03-2010 Nieuws Handreiking agressie en geweld voor werkgevers met publieke taak
26-02-2010 Nieuws Vooraankondiging Handreiking agressie en geweld
06-02-2012 Nieuws Check je werkplek uitgebreid met thema agressie en geweld
25-01-2013 Nieuws Steviger aanpak van agressie en geweld tegen beveiligers
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,84 seconden.