Nieuws  
 

Na meer dan tweeëneenhalf jaar is er een nieuwe cao Particuliere Beveiliging. Afgelopen donderdag hebben de achterbannen van FNV Beveiliging, De Unie Security en CNV Dienstenbond ingestemd met de nieuwe cao. Ook de leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche staan in meerderheid achter deze cao.

Niemand had echter kunnen vermoeden dat de uitslag zo spannend zou worden, schrijft de FNV Beveiliging op haar website. Volgens de bond spande het er om. Slechts 4 stemmen zorgden voor een meerderheid vóór.

Bij de Unie Security waren met name de stemmers van G4S AS (van oudsher een Unie bolwerk) die voor de duidelijke positieve uitslag zorgden. Zonder deze stemmers was de uitslag overigens ook ‘ja’ geweest, maar dan nipt. CNV Dienstenbond had een meer evenwichtige uitslag, maar viel op door de laagste stemopkomst.

Wat de FNV opviel was dat het commentaar van de voor- en tegenstemmers nagenoeg gelijk waren. De bond kreeg stevige kritiek binnen op het verdwijnen van de gemiddelde ORT uit het vakantieloon, op het verdwijnen van de ADV als vrije dag en op het feit dat er geen ‘normale’ loonsverhoging overeengekomen is.

De partijen moeten deze maand de cao-tekst klaar hebben. Daarna zal deze worden aangemeld bij de minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid voor een ‘algemeen verbindend verklaring’ zodat de cao geldt voor elke werkgever en werknemer in de branche; ook als deze niet is aangesloten bij de Nederlandse Veiligheidsbranche of een van de vakbonden.

De cao heeft een looptijd van 1 juli 2012 tot en met 30 september 2013. Ook gaan de regels over contractswisseling in; iedereen die werkzaam is op een locatie (of binnen een contract) waar 20.000 uur mee gemoeid is, baanzekerheid gegarandeerd is zodra een nieuwe tender na die ingangsdatum wordt uitgeschreven. Voor oudere aanbestedingen geldt dit niet.

Plaats op:
Datum: 3 februari 2013
Categorie: CAO / Arbeidsomstandigheden
Bron: FNV Bondgenoten / Particuliere Beveiliging, VPB
Gerelateerde artikelen  
01-12-2009 Nieuws Cao Particuliere Beveiliging verbindend verklaard
17-07-2011 Nieuws En CAO voor alle uitzendkrachten
03-06-2013 Video Campagne 'Veiligheid raakt iedereen' van start
18-10-2018 Nieuws Leden Nederlandse Veiligheidsbranche stemmen in met cao
25-11-2011 Nieuws Nieuwe CAO voor Evenementen- en Horecabeveiliging
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,77 seconden.