Nieuws  
 

Het nieuwe Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit (EC3) zal vanaf 11 januari operationeel zijn. Het moet Europese burgers en ondernemingen helpen om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Het centrum is gevestigd in de kantoren van Europol in Den Haag.

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström zal de officiële opening bijwonen. Volgens haar zal de centrum helpen ‘slimmer en sneller te worden’ in het helpen voorkomen en bestrijden van cybercrime.

Troels Oerting, hoofd van het Europees Centrum, wil vooral deskundigheid bijeenbrengen. “Het Centrum kan operationele ondersteuning van onderzoeken bieden, alsook forensische ondersteuning. Ook zal het alle in de EU-lidstaten voorhanden zijnde middelen kunnen mobiliseren om de dreigingen van cybercriminelen te verzachten en te verminderen, ongeacht van waar zij werken", aldus Oerting,

Met de opening van het Centrum komt volgens de initiatiefnemers een ommezwaai in de manier waarop de EU cybercriminaliteit tot dusver heeft aangepakt. Bovenal moet de aanpak van het EC3 meer vooruitziend en inclusief zijn.

Het Centrum zal zich concentreren op illegale activiteiten die georganiseerde criminele benden via het internet uitvoeren, in het bijzonder aanvallen op onlinebankieren en andere financiële activiteiten via het internet, exploitatie van kindermisbruik via het internet en misdrijven die gericht zijn tegen de kritieke infrastructuur en informatiesystemen in de EU.

Het Centrum zal ook onderzoek en ontwikkeling stimuleren en ervoor zorgen dat er bij rechtshandhavingsinstanties, rechters en openbare aanklagers capaciteit wordt opgebouwd, en daarnaast dreigingen beoordelen, tendensen analyseren, prognoses opstellen en vroegtijdige waarschuwingen uitsturen.

Plaats op:
Datum: 9 januari 2013
Categorie: Overheid, Betalingsverkeer, Fraude
Bron: European Commission Representation in the Netherlands
Gerelateerde artikelen  
14-04-2009 Nieuws BMW X5 security
24-01-2009 Nieuws Honderd extra 'witte boorden' rechercheurs
19-11-2008 Nieuws Landelijke samenwerking terugdringen overvallen
23-07-2007 Achtergrondartikelen Gemeen Goed Veiligheidsdomein (Persoonsgegevens)
31-10-2008 Nieuws VDG Security overgenomen door TKH
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,57 seconden.