Nieuws  
 

McAfee heeft vandaag het McAfee Threats Report: First Quarter 2012 gepubliceerd, dat een toename in malware op alle platforms laat zien. Uit het rapport blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar de hoeveelheid kwaadaardige software voor de PC het hoogste niveau heeft bereikt sinds vier jaar.

Er is een zeer sterke toename in malware gericht op Android, terwijl ook voor de Mac het aantal dreigingen groeit. De verwachting is dat de totale hoeveelheid malware nog dit jaar de 100.000 miljoen zal bereiken.

Nederland wordt twee maal specifiek genoemd in het rapport: ons land is nummer 1 in Europa en het Midden Oosten voor wat betreft het aantal websites met kwaadaardige content en staat op de 5e plaats van landen van waaruit SQL-injection aanvallen worden uitgevoerd.

"Alleen in het eerste kwartaal van 2012 hebben we al 8 miljoen nieuwe malware-varianten gedetecteerd. Dit laat zien dat er voortdurend wordt gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe varianten", zegt Vincent Weafer, senior vice president van McAfee Labs.

"Dezelfde skills en technieken die op het PC-platform zijn opgedaan, worden nu steeds vaker ingezet voor andere platforms, zoals mobiele apparaten en de Mac. En naarmate deze systemen steeds vaker thuis en op kantoor worden gebruikt, zullen ook de aanvallen toenemen. Daarom moeten alle gebruikers, wat voor platform of systeem ze ook gebruiken, voorzorgsmaatregelen nemen, zowel offline als online."

In de VS bevinden zich op dit moment de meeste beheerservers voor botnets en dit is tevens het land waar de meeste nieuwe kwaadaardige websites worden gehost, met per dag gemiddeld 9.000 nieuwe gedetecteerde websites met virussen of trojans. Binnen Europa spant Nederland hierbij echter de kroon: bijna een derde van alle websites in Europa met kwaadaardige content draait op een Nederlandse webserver.

Besmette systemen worden vaak ingezet voor spam, botnets, denial-of-service of voor andere kwaadaardige activiteiten. Deze systemen kunnen zich over de hele wereld bevinden, maar in Q1 bevonden zich de meeste in de VS. Volgens data verzameld voor het McAfee Global Threat Intelligence-netwerk, was de VS de voornaamste bron van SQL-injectie aanvallen en cross-site scriptaanvallen. Nederland komt er echter ook niet best vanaf, met een vijfde plaats.

 

Plaats op:
Datum: 22 mei 2012
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: McAfee International B.V.
Gerelateerde artikelen  
01-06-2011 Nieuws Nederland in top 5 verspreiders illegale content
04-12-2017 Nieuws Meeste webapplicatie-aanvallen afkomstig uit Nederland, VS en Rusland
12-03-2018 Nieuws McAfee ziet sterke toename van aanvallen op de gezondheidszorg
31-07-2009 Nieuws Kwartaaloverzicht virusbestrijders
07-07-2010 Nieuws McAfee levert beveiliging aan tweederde alle USB-fabrikanten
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,79 seconden.