Nieuws  

Om bedrijven en overheden te beschermen tegen gerichte digitale spionage ontwikkelen Fox-IT en TNO de Cyber Attack Detector (CAD). De huidige beveiligingsmaatregelen tegen cybercrime zouden niet voldoen omdat die zich vooral richten op het detecteren van ongerichte en massale aanvallen.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft vanuit de regeling Innovatie voor Maatschappelijke Veiligheid een subsidie van 800.000 euro aan het project toegekend.

Aanvalsmethoden

De maatschappelijke en economische impact van cybercrime neemt toe. De vraag naar een effectieve bescherming tegen cybercrime ook. De aanvalsmethoden van de digitale spion worden geraffineerder. Steeds vaker zijn er berichten over zeer specifieke en gerichte aanvallen.

De traditionele beschermingsmiddelen zoals intrusion detection systems, firewalls, virusscanners en loganalyse bieden hier geen adequate bescherming tegen, zegt Fox-IT. Ondanks dat bekende Nederlandse voorbeelden van dit soort digitale aanvallen nog schaars zijn, is de dreiging zeer reëel. De AIVD, en MIVD waarschuwen hier dan ook voor in hun jaarverslagen. Vooral China en Rusland investeren in het nieuwe vakgebied van digitale spionage.

Vroegtijdige detectie van spionage

Doel van het CAD-project is een sensor te ontwikkelen waarmee organisaties in hun ICT-netwerk kunnen vaststellen of zij slachtoffer zijn van spionage. Vroegtijdige detectie van infiltratie betekent dat spionage of een aanval kan worden voorkomen of gestopt.

Om dit mogelijk te maken worden in de CAD een aantal indicatoren voor cybercrime op intelligente manier met elkaar gecombineerd. Een cyberspionage aanval volgt in de praktijk namelijk een vast stramien: verleiden, besmetten, verzamelen en exfiltratie.

De CAD legt tripwires aan voor iedere stap. Elk kenmerk op zichzelf genomen hoeft geen teken te zijn van een digitale aanval, maar de combinatie van karakteristieke kenmerken kan dit wel zijn.

Staatsgeheimen

Om de ontwikkeling van dit innovatieve systeem mogelijk te maken werken Fox-IT en TNO nauw samen. Fox IT brengt haar uitgebreide ervaring met netwerkbeveiliging en het detecteren van aanvallen in het project in en TNO haar kennis op het gebied vitale ICT-infrastructuren, afwijkingspatronen en correlatie- en visualisatietechnieken. De ontwikkeling zal, inclusief een intensieve testperiode, circa twee jaar in beslag nemen.

De klanten voor de CAD zijn organisaties die een mogelijk doelwit zijn van spionage. Te denken valt aan ministeries, financiële instellingen, de vitale infrastructuur en kennisintensieve bedrijven. Zij hebben geheimen te beschermen variërend van intellectueel eigendom tot staatsgeheimen.

Plaats op:
Datum: 1 november 2011
Categorie: Technologie & Innovatie, Informatie- & databeveiliging
Bron: Fox-IT Nederland B.V.
Gerelateerde artikelen  
05-02-2010 Nieuws Drie publicaties over spionage MIVD en AIVD
20-09-2010 Nieuws Speciale eenheid voor aanpak van cybercrime
29-12-2011 Nieuws Cyberbeeld: problematiek digitale veiligheid in kaart
06-09-2016 Nieuws Beroepscriminelen steeds groter gevaar voor digitale veiligheid
14-10-2015 Nieuws Grensoverschrijdende cybersecurity-aanpak noodzakelijk
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,33 seconden.