Nieuws  
 

Onderzoek van CA Technologies wijst uit dat alle Nederlandse bedrijven applicatie- en dataverlies hebben geleden het afgelopen jaar. Oorzaken hiervoor lopen uiteen van IT-storingen (76 procent), aanvallen van buitenaf (68 procent) en fouten in menselijk handelen (43 procent). Het onderzoek is gedaan onder 1.987 bedrijven in Europa, waaronder 189 in Nederland.

Geen data recovery

Het onderzoeksrapport 'Insights: data protection and the cloud 2011' geeft ook aan dat Nederlandse bedrijven nauwelijks disaster recovery-toepassingen gebruiken of beleid daartoe hebben vastgelegd. Dit komt met name omdat het geen prioriteit heeft bij het management, aldus 59 procent van de ondervraagden. De tweede reden (45 procent) is slechte opleiding van IT-personeel in risicobeheer en data recovery planning.

Slimmer investeren

Investeringen in databeveiliging zijn bij de meeste bedrijven (98 procent) gelijk gebleven of gegroeid. Bij 16 procent van de bedrijven stegen de investeringen.

"We zien dat investeringen in databeveiliging stijgen, maar het beleid blijft achterwege of is niet effectief. Er moet dus slimmer worden geïnvesteerd", zegt Jheroen Diekstra, Channel Account Director, CA Technologies Nederland. "Dataverlies ontstaat door allerlei zaken. Bedrijven moeten risico's inschatten en op basis daarvan plannen maken. Dit moet een prioriteit zijn, want dataverlies is enerzijds heel vervelend en zorgt voor oponthoud, maar kan daarnaast ook erg schadelijk en kostbaar zijn. We hebben eerder berekend dat uitval van IT-systemen zo'n 275.000 euro per jaar per bedrijf kost. Deze kosten zijn te voorkomen door over een goed disaster recovery-plan te beschikken."

Cloud als oplossing

Van de ondervraagden verwacht 13 procent dat cloud computing een belangrijke rol zal spelen in de plannen voor versterking van de bedrijfscontinuïteit. Een kwart van de bedrijven heeft reeds data in een private cloud en 8 procent in een public cloud. Het merendeel (87 procent) van deze bedrijven heeft een groot vertrouwen in de veiligheid van de opgeslagen data. Volgens 80 procent komt de provider de SLA na die is vastgelegd.

Diekstra: "Steeds meer bedrijven zien in dat de cloud goede mogelijkheden biedt voor back-up en herstel. Ze besparen daarmee op het inrichten van eigen alternatieve IT-locaties en hoeven minder tijd te besteden aan data recovery-systemen."

Plaats op:
Datum: 21 september 2011
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: CA Technologies
Gerelateerde artikelen  
23-11-2011 Nieuws Driekwart van de Europese bedrijven overleeft een ramp niet
05-07-2016 Nieuws Dataverlies kost Nederlandse bedrijven gemiddeld half miljoen euro per jaar
20-01-2010 Nieuws Groeiende belangstelling cloud-storage ondanks zorgen over veiligheid
27-03-2008 Nieuws Organisaties zitten op datarampen-tijdbom
17-11-2010 Nieuws Dataverlies grote zorg van midden- en kleinbedrijf
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,84 seconden.