Nieuws  
 

Bedrijven moeten zich voorbereiden op een eventuele uitbreiding van de onrust in het Midden-Oosten. Door het maken van plannen kunnen ondernemingen adequaat reageren op de gevolgen van een dergelijke expansie. Dit adviseert Aon Risk Solutions, onderdeel van risicoadviseur en onafhankelijke verzekeringsmakelaar Aon dat wereldwijd ondernemingen ondersteunt op het gebied van risicobeheer.

AON political Riskmap van 2011Veel internationale bedrijven met belangen in Egypte hebben hun personeel daar in veiligheid gebracht en geëvacueerd. Een groot deel van hen dacht dat ze goed waren voorbereid op een crisis als in Egypte. Maar na het uitbreken van de onlusten in het land bleek toch vaak een beroep te worden gedaan op het crisismanagementteam van Aon Risk Solutions. Veel bedrijven waren tegelijkertijd bezig met het evacueren van hun personeel. Daardoor ontbraken soms de middelen om de plannen ten uitvoer te brengen.

Worst case-scenario

"Bedrijven moeten over een grondig ‘worst case'-scenario beschikken," stellen Marc van Nuland, directielid van Aon Risk Solutions, en prof. dr. mr. Erwin Muller, directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, an Aon company. "We hebben relatief goed voorbereide bedrijven in de problemen zien komen toen ze hun personeel in veiligheid wilden brengen of evacueren. Maar onvoorbereide organisaties hadden het helemaal zwaar."

Van Nuland en Muller benadrukken dat bedrijven de plicht hebben om voor hun werknemers te zorgen. Organisaties die niet kijken naar mogelijk volgende hotspots, schieten volgens hen tekort. "De individuele gevolgen van blijven of niet blijven op zo'n plek kunnen enorm zijn. Als werknemers reizen of werken in het buitenland, zijn de gevolgen van hun acties uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever," zegt Van Nuland. "Omgaan met het vallen van een regering of een terroristische aanval is geen dagelijkse praktijk voor de meeste bedrijven."

Veel organisaties weten niet welke mogelijkheden ze hebben als het gaat om ondersteuning, of ze denken dat een verzekeringspolis genoeg is als dekking. "Daarbij verliezen ze de gevolgen voor mensen uit het oog," zegt Muller.

Adviezen
Aon Risk Solutions is gespecialiseerd in verzekeringen en risicomanagement bij incidenten als terrorisme, ontvoeringen en politiek risico. Bij het maken van plannen voor crises als in Egypte geeft Aon Risk Solutions bedrijven onder meer de volgende adviezen mee:

* Zorg altijd voor goede, actuele informatie. Dit geldt voor zowel de mensen in het veld, als voor de mensen op het hoofdkantoor. Informatie uit publieke bronnen als televisienieuws, newswires en sociale media is van onschatbare waarde, evenals uit gespecialiseerde bronnen zoals veiligheidsanalyses van gespecialiseerde organisaties.

* Wees op het ergste voorbereid. Zorg voor een grondig, uitgetest evacuatieplan, en bedenk dat andere bedrijven vast hetzelfde idee hebben.

* Houdt u actief bezig met de blootstelling aan risico's. Werk van uur tot uur samen met de mensen in het veld om vast te stellen welk soort risico's voor het bedrijf acceptabel zijn. Mogen werknemers bijvoorbeeld proberen het vliegveld te bereiken, of moeten zij per se in hun accommodatie blijven?

* Zorg dat de werknemers die worden uitgezonden naar een ander land, opgeleid en ervaren zijn. Bij veiligheid komt het aan op vele kleine beslissingen. Vaak worden deze genomen op basis van individuele ervaringen, of het gebrek daaraan.

* De uiteindelijke beslissing om te evacueren ligt bij het hoofdkantoor. De eenling in het veld kan al gauw het totale plaatje uit het oog verliezen en emotioneel betrokken raken. Laat de uiteindelijke beslissing om te gaan of te blijven over aan iemand die niet situationeel betrokken is.

Political Risk Map

Aon publiceert jaarlijks de Political Risk Map: een meting van het politieke risico voor bedrijven in 211 landen en regio's aan de hand van het risiconiveau, zoals het wisselen en het overmaken van valuta, stakingen, rellen, oorlog, het niet betalen van de staatsschuld, politiek ingrijpen, verstoring van de leveranciersketen en risico's op het gebied van wet- en regelgeving. Actuele informatie is terug te vinden op www.aon.nl/politicalrisk. Meer informatie over de uitgebreide reisoplossingen van Aon is te vinden op http://www.aon.com/worldaware.

Plaats op:
Datum: 31 maart 2011
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: AON
Gerelateerde artikelen  
08-12-2010 Nieuws G4S Risk Advisory
20-01-2008 Nieuws Rapport Aon: 50% bedrijfsleven loopt verhoogd risico
02-07-2009 Nieuws Securitas ontvangt Risk Management Award
20-07-2010 Nieuws McAfee onthult nieuwe risicobeheer oplossing
07-06-2006 Nieuws BT lanceert BT Risk Cockpit op de Gartner IT Security summit
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,9 seconden.