Nieuws  
 

Als onderdeel van de Kaspersky Lab Security Analyst Summit heeft Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager, een presentatie gehouden met de titel ‘Mobiele malware en internet: mythe of realiteit?'. Denis sprak over de laatste mobiele malware trends. Zijn focus lag op hoe internet gebruikt wordt voor het verspreiden van malware, het infecteren van telefoons en als een middel voor cybercriminelen om commando's door te geven aan hun botnets.
   
De eerste mobiele malware die gebruik maakt van internet werd in 2004 geschreven door een hacker uit de Oekraïne. Cybercriminelen hadden daarna geen interesse in dit type programma's. Althans tot voor kort: van juni 2009 tot juni 2010 werkte 35 procent van alle gesignaleerde smartphone-malware via internet.

Hiervoor bestaat een logische verklaring: smartphones worden steeds populairder. In 2009 was het aandeel van smartphones op de wereldwijde mobiele telefoonmarkt 14,2 procent. Volgens marktonderzoeker Gartner zal dit aantal groeien tot 18,6 procent in 2014 (Forecast: Mobile Devices, Worldwide 2003-2014, 1Q10 update, Carolina Milanesi, 23 maart 2010). De aanzienlijke daling van de prijs van mobiel internet heeft smartphones toegankelijker gemaakt voor een breder publiek en veel mobiele apparaten zijn nu verbonden met het web. Dat betekent dat cybercriminelen nu nog meer mogelijkheden hebben gekregen voor hun praktijken.

De nieuwe mobiele malware heeft nu uitgebreide functionaliteit, zoals het downloaden van andere kwaadaardige bestanden, het detecteren van internetverbindingen of nieuwe tot stand brengen, het realiseren van URL-omleidingen en het uitvoeren van phishing-aanvallen. Research van Kaspersky Lab laat zien dat botnets die opgebouwd zijn met geïnfecteerde mobiele apparaten, steeds meer gaan lijken op standaard botnets. Ze kunnen spam versturen, op grote schaal wachtwoorden stelen, DDoS-aanvallen uitvoeren op mobiele telefoons, etc.

Volgens Denis Maslennikov zal malware voor mobiele telefoons steeds complexer worden en besturingssysteemspecifiek. Bovendien zullen computergebruikers steeds meer afhankelijk worden van hun mobiele apparaten omdat deze geleidelijk de rol van desktop pc's overnemen. 

 
 

Plaats op:
Datum: 25 juni 2010
Bron: Kaspersky Lab
Gerelateerde artikelen  
24-03-2011 Nieuws Aantal mobiele dreigingen verdubbeld
11-08-2010 Nieuws Eerste SMS-trojan voor Android smartphones gedetecteerd
21-09-2011 Nieuws McAfee: mobiele (zakelijke) bedreigingen nemen toe
28-06-2006 Nieuws FortiClient beschermt mobieltjes tegen hackers, spam en virussen
27-10-2010 Nieuws Juniper Networks opent onderzoekscentrum mobiele beveiliging
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,82 seconden.