Nieuws  
 

Check Point Software Technologies heeft een nieuwe versie gepubliceerd van zijn Global Threat Index. In de meest recente editie valt met name de opkomst van het Emotet-botnet op. Dat botnet groeide sterk na verschillende nieuwe aanvalscampagnes, waaronder een succesvolle campagne in Thanksgiving-thema. Onderzoekers van Check Point stelden vast dat Emotet inmiddels de top 10 van populairste malware heeft betreden.

De Thanksgiving-campagne was opgebouwd rond ‘malspam’-emails, vermomd als Thanksgiving-kaartjes met onderwerpregels als ‘Thanksgiving day wishes’, ‘Thanksgiving wishes’ en ‘the Thanksgiving day congratulation!’. De mails bevatten kwaadaardige bijlagen, meestal voorzien van Thanksgiving-gerelateerde bestandsnamen om het botnet verder te verspreiden en computers te infecteren met andere malware. Door deze strategie steeg de wereldwijde impact van het Emotet-botnet met 25 procent ten opzichte van een maand eerder.

In november vierde Coinhive zijn eerste 'verjaardag'. Deze cryptominingmalware staat sinds november 2017 bovenaan de lijst met populairste bedreigingen - en kan zich inmiddels al weer een jaar de nummer één noemen. In het afgelopen jaar werd 24 procent van alle organisaties wereldwijd geconfronteerd met Coinhive. Cryptominingmalware in het algemeen trof maar liefst 38 procent van de ondernemingen wereldwijd.

Hoewel Coinhive de kroon blijft dragen, ziet Check Point een toename van andere soorten malware die in staat zijn pc’s te infecteren met verschillende types malafide software. Dat is efficiënt voor aanvallers die proberen de financiële opbrengst uit een geïnfecteerde computer te maximaliseren.

Plaats op:
Datum: 21 december 2018
Bron: CHECK POINT Software Technologies B.V.
Gerelateerde artikelen  
26-11-2019 Nieuws Check Point waarschuwt dat grootste botnet Emotet terug is
16-10-2019 Nieuws Emotet Botnet bron van grote spamcampagnes
23-11-2018 Nieuws Remote Access Trojan in opmars
19-02-2020 Nieuws Waarschuwing spam over coronavirus met Emotet-malware
17-12-2019 Nieuws Mobiele malware in top meest actieve cyberdreigingen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,76 seconden.