Nieuws  
 

Nederlandse mobiele werkers lijken hun lering te hebben getrokken uit de vele waarschuwingen om voorzichtig om te gaan met openbare Wifi-punten, zo blijkt uit een recent veldonderzoek van F-Secure in vier grote ‘business hubs’ in Nederland. Toch is er nog weinig reden om te juichen: de meeste mensen die toch contact maakten met het onbekende, openbare Wifi-punt van F-Secure gebruikten ook nog eens verouderde beveiligingsmaatregelen - of zelfs helemaal niets - waardoor een datalek of hack op de loer ligt.

Vakantie is groot risico
“Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van openbare Wifi-hotspots”, zegt Aart Jonkers, Country Sales Manager Corporate Sales Benelux van F-Secure. “Toch zien we dagelijks mensen werken in hotels, restaurants en cafe’s en die gebruiken lang niet allemaal hun privé-hotspot. Nu de vakantietijd in aantocht is, vinden wij het belangrijk mensen te waarschuwen om - ook op vakantie - slechts beperkt gebruik te maken van openbare Wifi-hotspots en alleen als je verder goede beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. Het beste is om altijd gebruik te maken van een eigen hotspot en openbare hotspots volledig links te laten liggen.”

Nep-wifi
F-Secure bezocht in mei 2018 gedurende twee dagen vier verschillende locaties in Nederland: twee hotel/restaurants en twee restaurants. Alle locaties zijn bekende en populaire plaatsen voor zakelijke afspraken, zakenlunches en locaties om onderweg te kunnen werken. Op deze locaties zette F-Secure een nep-Wifi-hotspot op met een betrouwbaar lijkende naam: Free-Internet, Free-Wifi of Free-Guest-Internet. Vervolgens registreerde het bedrijf hoe vaak gasten contact zochten met de aangeboden hotspot en welke beveiligingsoplossingen werden gebruikt. Er zijn bewust geen persoonsgegevens geregistreerd en alle data is alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.  

Verouderde beveiliging
In totaal maakten gelukkig slechts enkele tientallen gasten contact met de aangeboden Wifi-hotspot. “In dat opzicht zijn de cijfers geruststellend”, vervolgt Jonkers. “Het lijkt erop dat gasten iets voorzichtiger zijn met onbekende Wifi-netwerken. Toch is het schokkend dat de mensen die wel contact maakten, ook nog eens geen gebruik maakten van goede beveiliging zoals VPN. Maar liefst 79% gebruikte geen VPN. Bijna een kwart gebruikte bovendien verouderde beveiligingstechnologie en waande zich ten onrechte veilig. Het is cruciaal dat organisaties hun medewerkers goed waarschuwen voor de gevaren van publieke Wifi-hotspots. Bovendien moeten zij ervoor zorgen dat alle devices zijn voorzien van up-to-date-beveiliging. Zeker met de vakantietijd in zicht zijn de risico’s op datalekken anders huizenhoog.”


Plaats op:
Datum: 1 juni 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: F-Secure B.V.
Gerelateerde artikelen  
19-08-2019 Nieuws Derde van Nederlanders denkt niet na over beveiliging wifi
13-11-2019 Nieuws Meerderheid zestigplussers niet bewust van gevaren openbare wifi
21-06-2017 Nieuws Norton Wifi Onderzoek: Gebruik van openbaar wifi
16-06-2017 Nieuws Jongeren onvoorzichtiger op onbeveiligde wifi-netwerken
16-04-2013 Nieuws GFI Software: datasecurity risico’s bij gebruik gratis WiFi
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,87 seconden.