Nieuws  
 

De cyberaanval waardoor de Oekraïense hoofdstad Kiev in december 2016 een uur lang zonder stroom zat, is waarschijnlijk veroorzaakt door de malware Win32/Industroyer. Onderzoekers van IT-beveiliger ESET vonden sporen van deze geavanceerde en extreem gevaarlijke malware, die in staat is om aanzienlijke schade aan te richten aan een elektriciteitsnetwerk en andere, kritieke infrastructuur. ESET waarschuwt dat een Industroyer-aanval ook in Nederland kan plaatsvinden.

ESET beschouwt Industroyer als de grootste bedreiging voor industriële controlesystemen sinds Stuxnet. Die malware wordt gezien als één van de slimste en gevaarlijkste malware ooit. De aangetroffen variant van Industroyer was specifiek gericht op één organisatie in Oekraïne. Maar het is erg eenvoudig om de malware aan te passen en te gebruiken voor een aanval op organisaties overal ter wereld.

Dave Maasland, algemeen directeur ESET Nederland, waarschuwt dat Industroyer ook in ons land grote schade kan aanrichten. “Het is aannemelijk dat verschillende Nederlandse energiebedrijven dezelfde apparatuur gebruiken als hun collega’s in Oekraïne gebruiken voor het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Met een paar minimale aanpassingen kan ook Nederland slachtoffer worden van Industroyer. De aanval in Oekraïne moet voor iedereen ter wereld een wake-upcall zijn, zeker óók in Nederland.”

De impact van Industroyer
Industroyer is een bijzonder gevaarlijke bedreiging, aangezien het in staat is om stroomstationschakelaars en stroomonderbrekers direct te bedienen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van industriële communicatieprotocollen die wereldwijd gebruikt worden in stroomvoorzieningsinfrastructuur, transportcontrolesystemen en andere kritieke infrastructuursystemen (water, gas). Deze schakelaars zijn digitale equivalenten van analoge schakelaars; technisch gezien kunnen ze worden ontworpen om verschillende functies uit te voeren. Zo kan de potentiële impact variëren van het uitzetten van de stroomverdeling, cascadingfouten naar ernstige schade aan apparatuur. Verstoring van dergelijke systemen kan direct of indirect de werking van vitale diensten beïnvloeden.

Plaats op:
Datum: 12 juni 2017
Bron: ESET
Gerelateerde artikelen  
04-07-2017 Nieuws Petya-virus geen incident en gericht op Oekraïne
28-06-2017 Nieuws Nederland in top 5 door Petya-ransomware getroffen landen
15-06-2017 Nieuws Meer duidelijkheid over aanval op elektriciteitscentrale in Oekraïne
06-07-2017 Nieuws Aanvallers Petya-ransomware hadden al langer toegang tot systemen
28-06-2017 Nieuws Petya bevestigt gevaar cybercrime voor Nederlandse organisaties
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
´┐Ż 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,82 seconden.