Nieuws  
 

Nieuw onderzoek van Trend Micro onthult dat Nederlandse organisaties Business E-mail Compromise (19 procent), cyberspionage (17 procent) en DDoS-aanvallen (17 procent) als grootste security-bedreigingen zien voor hun activiteiten in 2017. Daarbij heeft bijna een kwart (22 procent) moeite het snel veranderende dreigingslandschap bij te benen. In totaal geeft 69 procent van de ondervraagden aan ten minste één grote cyberaanval te hebben meegemaakt gedurende het afgelopen jaar.

Het onderzoek, waarbij IT-beslissers bij 2.402 ondernemingen in Europa en de Verenigde Staten werden ondervraagd, toont aan dat cyberspionage wereldwijd bovenaan de lijst van grootste beveiligingsproblemen staat voor 2017, gevolgd door targeted attacks (17 procent) en phishing (16 procent). Organisaties in Italië (36 procent), Frankrijk (24 procent), Duitsland (20 procent) en Nederland (17 procent) staan bovenaan de lijst van landen waar de grootste vrees voor cyberspionage bestaat. Dit houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de verkiezingen die dit jaar in deze landen plaatsvinden.

Onvoorspelbaarheid grootste uitdaging
Nederlandse organisaties noemen de toegenomen onvoorspelbaarheid van cybercriminelen als grootste uitdaging bij de bescherming tegen cyberdreigingen (28 procent), gevolgd door gebrek aan inzicht in de allernieuwste bedreigingen (27 procent). Daarnaast geeft bijna een kwart (22 procent) aan moeite te hebben het snel veranderende dreigingslandschap bij te benen.

Ransomware alom aanwezig
Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven geeft aan de afgelopen twaalf maanden te maken te hebben gehad met ten minste één serieuze cyberaanval (69 procent). Het gemiddelde aantal aanvallen bij de ondervraagde Nederlandse organisaties bedroeg daarbij 6, tegenover 4 wereldwijd. Ransomware was verreweg de meest gebruikte aanvalsmethode, waarbij 86 procent van de Nederlandse respondenten aangeeft in de afgelopen periode ten minste één keer doelwit te zijn geweest van ransomware. Slechts 14 procent geeft aan niet door een ransomware-aanval te zijn getroffen of het niet te weten.

Opvallend is dat slechts 7 procent van de Nederlandse ondervraagden denkt dat ransomware in 2017 de grootste dreiging zal zijn voor organisaties, terwijl er in 2016 wereldwijd een toename van 752 procent in het aantal ransomware-aanvallen werd vastgesteld. Gezamenlijk resulteerden die aanvallen in $1 miljard aan verliezen voor ondernemingen wereldwijd[1]. Het aantal ransomware-families zal volgens de voorspellingen met nog eens 25 procent groeien in 2017, waarbij ook apparaten zoals mobiele telefoons, IoT-apparaten en IIoT-apparaten (Industrial IoT) doelwit zullen zijn.

Opkomst Business E-mail Compromise
De opkomst van Business E-mail Compromise (BEC), ook wel bekend als CEO-fraude of ‘whaling’, wordt in Nederland als grootste security-bedreiging genoemd, terwijl het wereldwijd slechts door 12 procent van de respondenten zo wordt gezien. Dit duidt erop dat bedrijven de impact van deze aanvallen onderschatten. BEC-zwendel blijkt echter ongelofelijk lucratief, met een gemiddeld verlies van $140.000 voor bedrijven wereldwijd in 2016.

Plaats op:
Datum: 20 maart 2017
Bron: TrendMicro
Gerelateerde artikelen  
03-06-2019 Nieuws Nederland loopt achter op het gebied van cyberresilience
09-05-2019 Nieuws Vertrouwen in cybersecurity binnen gezondheidszorg hoger dan ooit
29-05-2017 Achtergrondartikelen Nederlandse organisaties gaan minder op menselijk oordeel af
21-02-2018 Nieuws Trend Micro presenteert jaarlijks Security Roundup-rapport
12-02-2019 Nieuws Europese mkb-bedrijven steeds vaker aangevallen door hackers
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,81 seconden.