Nieuws  
 

Hoewel de bewustwording over cyberrisico's in Europa groeit, is het besef over de impact hiervan nog onvoldoende, stelt Aon. In de Verenigde Staten worden cyberrisico’s als een van de belangrijkste opkomende bedrijfsrisico’s beschouwd, mede door aangepaste strengere wetgeving.

Om risicomanagers te helpen de bewustwording in hun organisatie te vergroten en inzicht te geven in de gevolgen, lanceert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon een nieuwe diagnosetool voor cyberrisico’s. De nieuwe tool is geïntroduceerd tijdens de FERMA, een Europees risicomanagementforum, dat dit jaar in Maastricht wordt gehouden.

Ondanks vertragingen, is het een kwestie van tijd dat ook de EU Privacy Verordening in werking treedt met strengere eisen op het gebied van informatiebeveiliging en dataprivacy. Twee belangrijke elementen daaruit zijn de meldingsplicht voor datalekken en hoge sancties bij het niet nakomen. De tool anticipeert hierop. Steeds meer risicomanagers maken zich zorgen om cyberrisico’s, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Hoewel het bewustzijn toeneemt, laten resultaten uit de Aon Global Risk Management Survey 2013, gehouden onder meer dan 1.400 risicomanagers, zien dat het cyberrisico nog niet in de top van de risk-ranking staat.

Integrale aanpak

“Bedrijven zijn, ongeacht de sector waarin zij werkzaam zijn, steeds meer afhankelijk van technologie en informatievoorzieningen,” zegt Peter Hartman, Managing Director Innovation bij Aon Risk Solutions. “Hierdoor stijgt de kans dat cyberrisico’s hun financiële positie en continuïteit beïnvloeden. De recente cyberaanvallen op Banco Santander in het Verenigd Koninkrijk en Vodafone in Duitsland tonen aan dat cybercrime een cyberrisico is dat in toenemende mate een bedreiging vormt voor bedrijven.”

Hartman stelt dat directies en besturen cyberrisico’s serieus moeten nemen. “Een integrale risicomanagementaanpak is cruciaal om cyberrisico’s te beperken. Dat gaat veel verder dan alleen de IT-afdeling. Bewustwording is daarbij belangrijk. Onze tool geeft risicomanagers de mogelijkheid om de verregaande impact van cyberrisico’s intern inzichtelijk te maken en hoger op de agenda te krijgen.”

Diagnosetool

De diagnosetool helpt risicomanagers de cyberrisico’s waaraan een bedrijf blootstaat te identificeren en beter te begrijpen. Op basis van diverse meerkeuzevragen beoordeelt de tool het technologiegebruik van medewerkers, de huidige controlestructuur en het standpunt van directie of bestuur ten opzichte van cyberrisico’s. De tool geeft een duidelijk overzicht van de belangrijkste cyberrisico’s en begeleidt op praktische wijze de ontwikkeling van controlestructuren die essentieel zijn voor een effectieve strategie op het gebied van cyberrisicomanagement.

Plaats op:
Datum: 30 september 2013
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: Aon Nederland
Gerelateerde artikelen  
13-03-2013 Nieuws Verlies bij Europese bedrijven door IT- of cyberrisico's
23-01-2018 Nieuws Cyberrisicomanagement in 2018 op de schop
08-04-2019 Nieuws Wereldwijd veel zorgen over third-party cyberrisico’s
26-11-2018 Nieuws IT-securityexperts adviseren ambtenaren training in cybersecurity te volgen
24-12-2018 Nieuws Aantal cyberverzekeringen ruimschoots verdubbeld in 2018
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ďż˝ 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,79 seconden.