Nieuws  
 

Gemeenteambtenaren internetten het onveiligst. Maar ook in het bedrijfsleven laten kennis, bewustzijn en gedrag ten aanzien van cybersecurity te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

VNO-NCW laat in een reactie weten dat bedrijven zich bewuster moeten worden van de eigen digitale veiligheid.

Medewerkers

Digitale veiligheid is primair een verantwoordelijkheid van de gebruikers zelf, aldus VNO-NCW dat de campagne Alert Online ondersteunt. Uit het NCTV-onderzoek blijkt dat het cybersecurity bewustzijn van individuele medewerkers in het bedrijfsleven vrij laag is.

Medewerkers in het bedrijfsleven vinden dat digitale veiligheid vooral een taak van de IT-afdeling is. Zij zijn zich minder bewust van cybersecurity dan bijvoorbeeld gemeenteambtenaren. Maar personeel in het bedrijfsleven handelt daarentegen vaak weer beter.

Bewustzijn

In tegenstelling tot rijksoverheid en gemeenten ontbreekt het volgens het onderzoek in bedrijven vaak aan een cybersecuritybeleid. Medewerkers geven aan niet te weten of dat in hun organisatie aanwezig is. Een derde van de medewerkers weet niet wat te doen bij een incident.

VNO-NCW onderschrijft het signaal dat het rapport afgeeft: het bewustzijn over digitale veiligheid kan en moet omhoog bij bedrijven.

Vitale sectoren

VNO-NCW is zeer content met de uitkomst van het onderzoek dat de bedrijven en organisaties in de vitale sectoren (zoals transport, financieel, telecommunicatie, energie, drinkwater, oppervlaktewater) het meest cybersecure zijn van alle onderzochte doelgroepen. De verankering van het securitybeleid in de organisaties in deze sectoren kan als voorbeeld dienen voor het bedrijfsleven en de overige doelgroepen, staat als aanbeveling genoteerd.

In deze groep is wel beleid voor wachtwoordgebruik, het omgaan met het noteren van wachtwoorden, regels voor internetgebruik en regels over omgang met (bijvoorbeeld gevonden/gekregen) USB-sticks.

Alert Online

De uitkomsten van het rapport over Cybersecurity Awareness werden gisteren bekend gemaakt tijdens de lancering van de campagne Alert Online. Deze campagne ter bewustwording van cybersecurity loopt van 10 tot en met 22 november. In het rapport van de NCTV wordt onderscheid gemaakt tussen een vijftal doelgroepen: vitale sectoren, Rijksoverheid, bedrijfsleven, gemeenten en consumenten.

Plaats op:
Datum: 16 november 2012
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: VNO-NCW
Gerelateerde artikelen  
23-11-2018 Nieuws Voorkom datalekken buiten kantoor conform AVG-wetgeving
30-10-2013 Nieuws Cybercriminaliteit vraagt om co÷rdinatie en middelen
23-04-2018 Nieuws Cybersecurity: het fundament onder economische kansen
06-10-2016 Nieuws Uniek programma van Hoffmann voor cyberveilig gedrag
04-02-2013 Nieuws Bewustzijn van gevaren cybercrime in bedrijfsleven moet omhoog
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
´┐Ż 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,8 seconden.