Nieuws  
 

Het aantal mobiele privéapparaten dat contact maakt met het zakelijke netwerk is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Dat levert de nodige beveiligingsincidenten op, meldt Check Point Software Technologies.

Het rapport 'The Impact of Mobile Devices on Information Security' beschrijft dat 71 procent van de bedrijven gelooft dat het gebruik van dergelijke mobiele apparaten een toename in beveiligingsincidenten heeft veroorzaakt.

Deze bedrijven maken zich ernstig zorgen over het verlies van gevoelige data die op de apparaten van werknemers staan, waaronder email (79 procent), klantgegevens (47 procent) en login-gegevens voor het netwerk (38 procent).

Overvloed aan apparaten

Smartphones en tablets worden steeds vaker in zakelijke omgevingen gebruikt omdat ze zo efficiënt werken, eenvoudig en snel toegang geven tot veel informatie. Het gebruik van deze apparaten is inmiddels door velen geaccepteerd, maar IT-managers worstelen met de beveiliging van de overvloed aan apparaten en besturingsystemen terwijl ze ook zorg moeten dragen voor het beschermen van hun organisatie tegen dataverlies.

"De 'consumerization of IT' staat hoog op het lijstje van aandachtpunten van CIO's komend jaar. Daarom hebben we geïnventariseerd wat volgens IT-managers de grootste beveiligingsuitdagingen zijn als het gaat om mobiele apparaten", zegt Juliette Sultan, head of global marketing van Check Point Software Technologies.

Beleid voor remote acces

De explosie van mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk zorgt vaak voor meer kans op gegevensverlies en grotere beheercomplexiteit. Deze trend zal volgens Sultan doorzetten in 2012 waardoor bedrijven serieus aan de slag moeten met het ontwikkelen en doorvoeren van beleid voor remote access.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

• Toename in mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk - Bij ongeveer 94 procent van de onderzochte bedrijven is een toename van privé mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk. 78 procent van de respondenten geeft aan dat het om een verdubbeling gaat in de afgelopen twee jaar.

• Meest voorkomende besturingssystemen en hun beveilingsrisico's - Apple (30 procent) en BlackBerry (29 procent) zijn de meest voorkomende besturingsystemen die contact maken met het zakelijke netwerk, gevolgd door Android (21 procent). Bijna de helft van de respondenten (43 procent) denkt dat Android-apparaten een groot beveiligingsrisico met zich meebrengen.

• Gedrag werknemers beïnvloedt veiligheid mobiele gegevens - De meerderheid van de bedrijven gelooft dat het gebrek aan bewustzijn bij werknemers de grootste bedreiging is voor de veiligheid van mobiele gegevens. Dit wordt gevolgd door internetgebruik op mobiele apparaten (61 procent), onveilige Wi-Fi-verbindingen (59 procent), verloren of gestolen apparaten (58 procent) en downloads van kwaadaardige apps (57 procent).

• Direct verband tussen aantal mobiele apparaten en beveiligingsincidenten - Ongeveer 71 procent van de bedrijven gelooft dat de toename in het gebruik van smartphones en tablet pc's ervoor heeft gezorgd dat er de afgelopen twee jaar een verhoging is geweest in het aantal beveiligingsincidenten binnen hun organisatie.

• Veel mobiele apparaten bevatten gevoelige klant- en bedrijfsgegevens - Privé- en zakelijke apparaten bevatten en benaderen vaak gevoelige informatie, waaronder e-mail (79 procent), klantgegevens (47 procent) en login-gegevens (38 procent) voor interne databases of business-applicaties.


Het onderzoek
Check Point onderzocht voor het rapport: The Impact of Mobile Devices on Information Security, 750 IT- en beveiligingsprofessionals in de VS, Canada, de UK, Duitsland en Japan. Het onderzoek richtte zich op bedrijven van allerlei groottes in allerlei branches, waaronder financieel, industrieel, defensie, retail, gezondheidszorg en onderwijs.

Plaats op:
Datum: 9 februari 2012
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: Check Point Software Technologies
Gerelateerde artikelen  
21-09-2011 Nieuws McAfee: mobiele (zakelijke) bedreigingen nemen toe
20-11-2017 Nieuws Onderzoek wijst uit: alle bedrijven slachtoffer mobiele aanvallen
08-08-2011 Nieuws Symantec: beveilig smartphone tijdens vakantie
12-01-2007 Nieuws Mobiele apparatuur is de zwakste beveiligingsschakel
25-07-2019 Nieuws Wachtwoorden als authenticatie voor mobiele apparaten
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 2,06 seconden.