Nieuws  
 

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op 12 januari in Den Haag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) officieel geopend. De oprichting van het centrum is volgens de minister een belangrijke stap om de weerbaarheid van Nederland tegen ICT-verstoringen door hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden te versterken.

In het centrum, dat al op 1 januari van start ging, worden kennis en expertise ontwikkeld op het gebied van cybersecurity. Op basis van die expertise kunnen organisaties en instanties maatregelen nemen om te voorkomen dat hackers, computercriminelen en andere kwaadwillenden geheime bedrijfsinformatie verkrijgen of de vitale infrastructuur van Nederland beschadigen of platleggen. Het centrum zal ook ondersteuning bieden bij incidenten en crisisbesluitvorming op het gebied van digitale veiligheid.

Minister OpsteltNationaal Cyber Security CentrumHét expertisecentrum op het gebied van cybersecurity

Het NCSC moet uitgroeien tot hét Nederlandse expertisecentrum op het gebied van cybersecurity. In eerste instantie wordt in het NCSC kennis van organisaties binnen rijksoverheid gebundeld. GOVERT.NL - het cyber security en incident response team van de overheid - is opgegaan in het NCSC. Ook zijn verschillende ministeries vertegenwoordigd in het centrum, evenals de politie, het openbaar ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst.

Samenwerking tussen publieke en private partijen

Later zal steeds meer samenwerking worden gezocht met private partijen. Vooral de vitale sectoren - zoals de telecommunicatie en energievoorziening - zijn daarbij in eerste instantie van groot belang. ICT-verstoringen in die sectoren kunnen de samenleving namelijk ernstig ontwrichten. Minister Opstelten riep ondernemingen en andere partijen echter op om zich ook aan te sluiten bij het NCSC.

Het bundelen van kennis van publieke en private partijen zal er volgens de minister toe leiden dat er een steeds beter beeld ontstaat van dreigingen in het digitale domein. "Het NCSC kan het plaatje van de dreigingen compleet maken. Dat is van groot belang - te meer omdat je sommige dreigingen pas goed ziet, als het beeld compleet is. Dat is in mijn ogen de grote meerwaarde van dit centrum", aldus minister Opstelten in zijn openingstoespraak.

Belangrijk punt uit Nationale Cyber Security Strategie

Met het oprichten van het NCSC is een belangrijk punt uit de Nationale Cyber Security Strategie gerealiseerd. Met deze strategie geeft het kabinet vorm aan integrale aanpak voor cybercrime, die aangekondigd werd het regeerakkoord. In juni 2011 werd de Cyber Security Raad al geïnstalleerd. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en wetenschappers en adviseert de regering en private partijen gevraagd en ongevraagd over relevante ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid.

Informatie over het NCSC is te vinden op de nieuwe website, die ook op 12 januari is gelanceerd.

Plaats op:
Datum: 12 januari 2012
Categorie: Overheid, Informatie- & databeveiliging
Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie
Gerelateerde artikelen  
03-01-2012 Nieuws Govcert.nl gaat op in Nationaal Cyber Security Centrum
29-12-2011 Nieuws Cyberbeeld: problematiek digitale veiligheid in kaart
23-02-2012 Nieuws Nederland en VS werken samen tegen cybercriminaliteit
02-07-2011 Nieuws Minister installeert Cyber Security Raad
06-04-2011 Nieuws Benelux ondertekenen intentieverklaring Cyber Security
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.