Nieuws  
 

CRYPSYS, distributeur van ICT security-oplossingen, waarschuwt bedrijven middels 5 aandachtspunten voor de security-gevaren van smartphones en andere mobiele apparaten. Met deze apparaten kan een Trojaans paard worden binnengehaald.

Het groeiende gebruik van mobiele apparaten en mobiel internet biedt bedrijven en gebruikers veel mogelijkheden. "Toch wordt het tijd dat we stil staan bij de security-uitdagingen die deze mobiliteit met zich meebrengt", zegt Marnix van Meer, CTO bij CRYPSYS.

"Bedrijven en individuele gebruikers gaan nog erg laks om met de beveiliging van mobiele apparaten, iets dat ons verbaast. Er wordt flink geïnvesteerd in desktop- en netwerkbeveiliging, maar aan de andere kant wordt via mobiele apparaten de deur wagenwijd opengezet."

CRYPSYS signaleert vijf aandachtspunten voor het zakelijk en privégebruik van mobiele apparaten:

1. Locatiediensten
Smartphoneleveranciers en app-ontwikkelaars overspoelen de gebruikers van smartphones en tablets met locatiediensten. Met behulp van wifi, zendmasten en GPS-technieken is eenvoudig te achterhalen waar een mobiel apparaat en de gebruiker zich bevinden. Bij de installatie van een app controleert de gebruiker zelf niet of de locatiedienst daadwerkelijk nodig is waardoor op een smartphone veel locatiediensten onnodig actief zijn. Hierdoor krijgen steeds meer bedrijven en ontwikkelaars inzage in de bewegingen van de gebruiker.

2. Data in de cloud
Om werknemers optimaal te ondersteunen worden bedrijfsgegevens steeds vaker via de cloud beschikbaar gesteld voor inzage op smartphones, zonder dat de smartphone afdoende beveiligd is tegen misbruik. Als de bedrijfsdata ook nog eens in externe clouds opgeslagen wordt, is het de vraag in welk land de data zich bevindt en wie er toegang toe heeft. Steeds meer smartphones worden gebruikt voor het uitwisselen van grote bestanden via Dropbox- en YouSendIt-oplossingen, waarbij de organisatie het overzicht over haar gegevens volledig verliest.

3. E-mail
Zowel zakelijk als privé is het ideaal dat e-mail altijd en overal kan worden ontvangen. Nadeel is echter dat mobiele apparaten beduidend verlies- en diefstalgevoeliger zijn dan desktops en dat de beveiliging van e-mailaccounts op mobiele apparaten vaak te wensen overlaat.

4. Bring Your Own Device
Onder de noemer BYOD (Bring Your Own Device) staan steeds meer organisaties het gebruik van mobiele privé-apparaten binnen het bedrijfsnetwerk toe. Door onvolledig security-beheer vanuit het bedrijf of de gebruiker, wordt de kans vergroot dat gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten lekt of virussen en malware binnen het bedrijfsnetwerk worden gehaald. Vraag is of en hoe gebruikers hun mobiele apparaten beveiligen en welke applicaties en data door het bedrijf beveiligd en ondersteund dienen te worden.

5. Datalekken
Zowel de besturingssystemen van smartphones als veel populaire mobiele apps blijken erg gevoelig voor datalekken. Bovendien groeit het aanbod aan malware en virussen voor mobiele besturingssystemen in snel tempo, maar nemen gebruikers van smartphones en tablets security nog beduidend minder serieus dan zij dat doen op de laptop en de desktop.

Plaats op:
Datum: 11 januari 2012
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: CRYPSYS Data Security B.V.
Gerelateerde artikelen  
21-09-2011 Nieuws McAfee: mobiele (zakelijke) bedreigingen nemen toe
08-08-2011 Nieuws Symantec: beveilig smartphone tijdens vakantie
31-01-2011 Nieuws Veilig Telewerken van Motiv nu ook geschikt voor mobiele platformen
23-08-2019 Nieuws Android smartphones niet optimaal beveiligd tegen virussen
28-06-2006 Nieuws FortiClient beschermt mobieltjes tegen hackers, spam en virussen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,91 seconden.