Nieuws  
 

In een reactie op de groeiende interesse in mobiele applicaties heeft McAfee een Top 5 van tips vrijgegeven om het downloaden van 'slechte' kwaadaardige apps te voorkomen. Bewustwording van het probleem, weten dat het gevaar op de loer ligt, is volgens McAfee de eerste stap in het beschermen van de gegevens.

Hoewel het aantal gerapporteerde mobiele malware incidenten nog relatief klein is, constateert McAfee Labs een stijgende lijn in dreigingen vanuit het mobiele landschap. Omdat smartphones en tablets de verkoopaantallen van desktop en laptop PC's inmiddels hebben overtroffen, richten cybercriminelen zich meer en meer op mobiele apparatuur. Kwaadwillig gemodificeerde apps worden daarbij een steeds populairdere drager voor het infecteren van toestellen.

Bewustwording is stap 1, maar er zijn nog 4 andere tips die de consument kan opvolgen om het risico te verminderen:

• Doe eerst uitgebreid onderzoek naar apps en hun uitgevers, en bekijk de scores die ze krijgen - het is beter om apps te installeren die algemeen geaccepteerd zijn in de markt en/of worden aanbevolen door vrienden en collega's.

• Het is verstandig om apps te kopen via een bekende en betrouwbare app store, zoals de Android Market. Eén manier hoe Android-gebruikers installatie van niet-reguliere applicaties kunnen voorkomen is door op hun toestel in het menu Instellingen/Toepassingen de optie "Onbekende bronnen" te deselecteren. Als deze optie niet aanwezig is, betekent dit dat uw telefoonaanbieder dit al heeft ingesteld voor de gebruiker.

• Als u een app installeert, ziet u een lijst met Machtigingen voor diensten die toegang willen tot de hardware- en softwarecomponenten van uw toestel, zoals contacten, camera en locatiegegevens. Installeer de app niet als iets er verdacht uitziet op het machtigingenscherm. Een spel of een wekkerapplicatie zal bijvoorbeeld geen toestemming nodig hebben om uw contactgegevens te bekijken, of de mogelijkheid krijgen om die data te verzenden vanaf uw toestel.

• Installeer antivirussoftware op uw telefoon. Het is een goed idee om een antivirusprogramma te installeren als u een nieuw mobiel toestel krijgt, nog voordat u andere apps begint toe te voegen.

17,7 miljard apps

Volgens het Gartner-rapport "Forecast: Mobile Application Stores, Worldwide, 2008-2015" van 18 mei 2011 worden over heel 2011 naar schatting 17,7 miljard mobiele apps gedownload. Dit is een stijging van 115% ten opzichte van 2010.

In 2012 zullen mobiele apps volgens de verwachtingen alleen al via eindgebruikers meer dan $15 miljard aan app store omzet genereren.

"Nu de markt voor applicaties explosief blijft groeien, moeten gebruikers extra aandacht schenken aan wat ze eigenlijk installeren," zegt Lawrence Pingree, onderzoeker bij Gartner. "Ze moeten bijvoorbeeld uitsluitend applicaties installeren die afkomstig zijn uit betrouwbare bronnen en controleren of de machtigingen overeenstemmen met de kernfuncties van de betreffende applicaties. Anti-malware beveiliging helpt gebruikers ook in belangrijke mate er zeker van te zijn dat hun mobiele toestel beschikt over de nieuwste bescherming."

Gedetecteerd

"Kwaadaardige apps duiken steeds vaker op", aldus Vincent Weafer, senior VP van McAfee Labs. "McAfee heeft circa 200 van dit soort apps gedetecteerd, tegen tienduizenden apps die zich wel goed gedragen. Nu het mobiele platform echter steeds vaker het doelwit is van malware, is het voor cybercriminelen steeds aantrekkelijker om legitieme apps te corrumperen. Het beste advies dat we gebruikers kunnen geven is voorzichtig te zijn en zowel het mobiele toestel als de apps die er op staan goed te beveiligen."

Plaats op:
Datum: 16 november 2011
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: McAfee International B.V.
Gerelateerde artikelen  
21-09-2011 Nieuws McAfee: mobiele (zakelijke) bedreigingen nemen toe
20-02-2013 Achtergrondartikelen McAfee: cybercriminelen storten zich op mobiele apparaten
08-08-2011 Nieuws Symantec: beveilig smartphone tijdens vakantie
23-08-2019 Nieuws Android smartphones niet optimaal beveiligd tegen virussen
11-05-2011 Nieuws Bedreigingen voor mobiele apparatuur naar recordhoogte
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,86 seconden.