Nieuws  
 

Leverancier van netwerkbeveiliging Fortinet presenteert de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd op Infosecurity, de vakbeurs over IT-beveiliging. Van de ondervraagde IT-managers gaf 41% aan dat hun bedrijf gebruik maakt van Cloud Computing. Van deze groep kon 19% niet vertellen waar de Cloud-provider hun bedrijfsdata opslaat.

Op de vraag of hen wel duidelijk is of de Cloud-provider gebruik maakt van diensten van andere Cloud-providers, antwoordde 43% van de ondervraagden met ‘geen idee', volgens 57% van de respondenten maakt hun Cloud-provider inderdaad gebruik van diensten van andere Cloud-providers.

Beveiligingsstrategie

Dat Cloud Computing wel hoog op de agenda staat, blijkt uit antwoord op de vraag wat de belangrijkste trend is om de beveiligingsstrategie van het bedrijf aan te pakken. Van de ondervraagden vond 41% dat de ontwikkelingen op het gebied van Cloud Computing een goede reden is om de beveiligingsstrategie van het bedrijf te herzien, 23% meende dat juist mobiliteit een belangrijke aanjager was, en 19% noemde virtualisatie.

Online werken en het beschikbaar stellen van bedrijfsapplicaties en -data aan mobiele werknemers wordt steeds gangbaarder. De IT managers die deelnamen aan het onderzoek werd gevraagd of zij met hun mobile devices toegang hebben tot het netwerk van hun werkgever. Daaruit blijkt dat 47% van de IT-managers geen toegang hebben tot het netwerk van hun werkgever met hun mobiele device, terwijl dit voor 53% van de ondervraagden wel het geval is.

Vooral internationale en financiële bedrijven moeten aan de eisen van wet- en regelgeving voldoen. Zo moeten zij onder meer voorkomen dat mobiele apparaten die niet zijn toegelaten, toch toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Smartphone van partner

In de praktijk blijkt dat bovenstaande nog niet standaard gebeurt. Van de ondervraagden geeft 89% aan men eenvoudig met het mobiele device van een derde, bijvoorbeeld de smartphone van hun partner, toegang kan krijgen op het bedrijfsnetwerk, mits men de juiste wachtwoorden invult. Security tokens worden nagenoeg niet gebruikt (8%).

Dat het gevaarlijk is om gebruik te maken van onbekende hotspots, omdat niet duidelijk is of er een firewall aanwezig is, is gelukkig redelijk bekend. Slechts 31% van de ondervraagden checkt wel eens de e-mail of surft op het internet via een onbekende hotspot. Internetbankieren wordt door 53% van de ondervraagden wel eens via de smartphone of tablet pc gedaan. Tweederde van deze groep bekijkt regelmatig het saldo op de bankrekening, en 68% voert ook transacties zoals overboekingen uit via de smartphone of tablet-pc.

Steekje laten vallen

Theo Schutte, country manager Nederland bij Fortinet: "Uit het onderzoek blijkt dat ook mensen zoals IT managers, die toch goed moeten weten hoe belangrijk beveiliging is, nog wel eens een steekje laten vallen. Een goede bedrijfsbeveiliging vereist op zijn minst dat bij het benaderen van het netwerk op afstand alleen devices die door het bedrijfsnetwerk worden herkend, toegang krijgen. En dat er gebruik wordt gemaakt van security tokens. Toch is dit kennelijk helemaal niet standaard. En dat is gevaarlijk, want gestoten smartphones worden zo de ‘sleutel' tot het bedrijfsnetwerk, en onbevoegden kunnen op deze manier eenvoudig toegang krijgen tot kritische bedrijfsgegevens."

"Ook is het zorgelijk dat sommige IT managers geen idee hebben waar hun data wordt opgeslagen als ze gebruik maken van Cloud Computing. Als gegevens op servers in de VS worden opgeslagen, kan men als bedrijf te maken krijgen met de Amerikaanse Patriot Act. Deze wet bepaalt dat de Amerikaanse overheid inzage kan krijgen in gegevens, mocht dat nodig zijn in het kader van terrorismebestrijding. Hoewel Cloud Computing en security bij veel bedrijven hoog op de agenda staan, blijkt uit dit onderzoek dat het bewustzijn over bepaalde bedrijfsrisico's nog niet algemeen is."

Plaats op:
Datum: 8 november 2011
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Fortinet B.V.
Gerelateerde artikelen  
03-11-2009 Nieuws Recessie heeft weinig impact op inzet cloud computing
11-01-2012 Nieuws Smartphone is Trojaans paard
02-05-2017 Nieuws Security van dataopslag in de cloud geen obstakel bij adoptie bedrijven
07-06-2011 Nieuws "43% van bedrijven heeft 'cloud' beveiligingsproblemen"
28-02-2013 Nieuws "Bedrijven zélf verantwoordelijk voor hun data in de cloud"
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ďż˝ 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.