Nieuws  
 

Het nieuws dat het Britse G4S het Deense bedrijf ISS wil overnemen, zorgt voor ongerustheid bij het personeel van beide facilitaire dienstverleners, meldt vakbond FNV Bondgenoten. De wereldwijd opererende facilitaire dienstverleners zijn in Nederland beide actief in de beveiligingssector. ISS verwacht echter geen gedwongen ontslagen.

In Nederland staat ISS bekend als schoonmaakbedrijf maar het bedrijf is ook actief in de beveiliging, catering, groenvoorziening en ongediertebestrijding. Bij G4S Nederland werken zo'n 7.000 beveiligers, bij ISS Nederland 1.200.

Kosten besparen

Kaderlid Dirkjan Leentvaar van FNV Bondgenoten is er niet gerust op. "Ik werk nu tien jaar als beveiliger bij G4S en dit is al de derde fusie die ik meemaak. En iedere keer zijn de werknemers erop achteruit gegaan." Fusies zijn altijd bedoeld om meer geld te verdienen door kosten te besparen, stelt Leentvaar. Dubbele functies zullen wegvallen en het management snijdt in de overhead.

Hij verwacht echter geen directe gevolgen van de overname. "De arbeidsvoorwaarden zullen er niet meteen op achteruit gaan. Over één of twee jaar worden de gevolgen pas merkbaar." Dat beveiligers ook zullen moeten gaan schoonmaken, verwacht hij niet. "Ik verricht specialistisch werk, beveiligers worden ook steeds vaker ingezet voor politietaken. Dat kun je niet zomaar combineren, dat komt de kwaliteit niet ten goede."

Mededingingsautoriteit

Vakbondsbestuurder Ton Neijenhuis heeft al meerdere smsjes en mailtjes van ongeruste leden ontvangen. Hij is door de bedrijven op de hoogte gebracht van de geplande overname, met de mededeling dat de exacte gevolgen nog niet duidelijk zijn. Bovendien moet de Europese Commissie eerst nog bepalen of de overname mag doorgaan.

Integratie beveiligingstak

"Zodra er meer bekend is, gaan wij de mensen informeren. Wij verwachten, als de Europese Commissie instemt, in 2012 een integratie van de beveiligingstak van ISS met die van G4S. Met name in de indirecte sfeer, bijvoorbeeld voor medewerkers op het hoofdkantoor, zullen er dubbelingen ontstaan. Dat zal werkgelegenheid gaan kosten. Of dit met natuurlijk verloop wordt opgevangen, is nu natuurlijk nog niet bekend."

Neijenhuis noemt de overname "geen onlogische stap". "Bedrijven willen steeds meer een totaalconcept in de facilitaire dienstverlening aanbieden aan de opdrachtgever." Die opdrachtgevers hebben een grote invloed op de arbeidsvoorwaarden.

Concurrentie

Hoe lager de prijs die zij willen betalen voor diensten, hoe meer de prijzen onder druk staan. "Bedrijven gaan hele euro's per uur onder de prijs van een ander zitten", zegt ook Dirkjan Leentvaar. Met negatieve gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. Dat er straks door de overname één aanbieder minder is, zal de concurrentie niet verminderen, verwacht Neijenhuis.

Plaats op:
Datum: 19 oktober 2011
Categorie: Acquisitie & Reorganisatie
Bron: FNV Bondgenoten
Gerelateerde artikelen  
21-06-2010 Nieuws Actiesite voor beveiligers
28-07-2010 Nieuws Beveiligers voeren actie bij Rotterdam Airport
20-10-2011 Nieuws Facilicom (waaronder Trigion) investeert in gastheerschap
01-11-2011 Nieuws G4S blaast geplande overname ISS af
18-10-2007 Nieuws Group 4 Securicor neemt First Security uit BelgiŽ over
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ÔŅĹ 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,81 seconden.