Nieuws  
 

Bij een woningbrand heb je tegenwoordig slechts 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een dodelijke situatie. Sinds de jaren tachtig is deze vluchttijd enorm geslonken door de toename van brandbare materialen in huis.

Gevaar van brand onderschat

Het overgrote deel van de Nederlanders denkt dat brand hen niet overkomt. Ook onderschatten ze het gevaar van brand. Nederland telt jaarlijks echter 7.000 woningbranden.

Lector Brandpreventie René Hagen licht toe waar het gevaar zit. "Mensen denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij brand. Zo'n 30 jaar geleden had je daarvoor, vanaf de start van de brand, nog 17 minuten de tijd. Verbetering van woningen en vermeerdering van brandbare inrichtingsmaterialen hebben die tijd echter drastisch ingekort naar 3 minuten." De gemiddelde aanrijtijd van de brandweer is 8 minuten. "Brand is dus sneller dan de brandweer", concludeert de lector Brandpreventie.

Woningbranden met dodelijke slachtoffers

De belangrijkste oorzaken van woningbranden met dodelijke slachtoffers zijn te wijten aan menselijk handelen. De top 3 van oorzaken is: in slaap vallen tijdens het roken, in slaap vallen terwijl er nog kaarsen branden en koken. In de meeste gevallen worden de dodelijke slachtoffers ook gevonden in de ruimte waar de brand is ontstaan.

Om te laten zien hoe snel een brand om zich heen grijpt is er vanaf 1 oktober een filmpje van een gesimuleerde woningbrand te zien op www.watdoejijbijbrand.nl.
Brandpreventieweken

De hele maand oktober staan de Nationale Brandpreventieweken in het teken van 'Wat doe JIJ bij brand? Daar moet je NU over nadenken!' De gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting moet Nederlanders aan het denken zetten, maar vooral aansporen tot actie. Beperk de risico's op brand in huis, maar weet ook wat je moet doen als er brand is.

Plaats op:
Datum: 29 september 2011
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie Veiligheid CCV
Gerelateerde artikelen  
02-11-2009 Nieuws Ter Horst en Van der Laan: rookmelders in alle huizen
26-04-2011 Nieuws VEBON vreest (nog) langere aanrijtijden brandweer
18-12-2012 Nieuws CBS: Meer brandmeldingen in 2011
14-12-2007 Nieuws Opkomsttijd brandweer wettelijk vastgelegd
02-10-2009 Nieuws Brandweer ziet weinig kans op overleving bij ontruiming
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.