Nieuws  
( * ) Verplichte Velden
U kunt een bekende attenderen op het artikel. Geef het e-mailadres op van degene aan wie u de link wilt sturen. Daarbij kunt u, als u dat wilt, een commentaar schrijven.
E-mailadres van geadresseerde:*
Uw e-mailadres:*
Commentaar:
Verificatie:*
Geef de code van de afbeelding in exact zoals weergegeven. De code is niet hoofdlettergevoelig en kan geen nul bevatten.
 

De ramp in Moerdijk en de recente branden in de gemeentehuizen in Voerendaal en Opheusden, tonen wederom aan dat bedrijven moeten nadenken over een drietal belangrijke zaken op het gebied van ICT: uitwijklocatie, dataopslag en thuiswerkfaciliteiten.

Een uitwijklocatie met de beschikbare up-to-date data en applicaties is een van de eerste zaken die geregeld moeten worden. Bij een uitwijklocatie is het van belang dat de data en applicaties snel weer beschikbaar zijn, zodat de normale bedrijfsvoering door kan gaan. Voor gemeentes is een uitwijklocatie bijvoorbeeld al een verplichting, maar niet iedere gemeente heeft dergelijke voorzieningen al getroffen. In de praktijk ontbreekt het vaak aan het goed testen van rampscenario's. Voor bedrijven geldt de verplichting van een uitwijklocatie niet, maar voor hen is het ook een must vanuit commercieel oogpunt.

Door brand kunnen vele papieren dossiers verdwijnen, die veelal op geen enkele wijze terug te halen zijn. Het is dus noodzaak voor zowel bedrijven als de overheid om documenten te digitaliseren en op te slaan op ten minste twee verschillende fysieke locaties.

Tot slot kan er ook veelal niet gewerkt worden bij bedrijven rondom de ramplocatie. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld te maken krijgen met afgesloten terreinen of schadelijke rookontwikkeling in de omgeving. Veel bedrijven kunnen door thuiswerkvoorzieningen te treffen, de bedrijfsvoering grotendeels voorzetten vanuit huis. Daarbij blijven zij in ieder geval goed bereikbaar. Dit laatste wordt nogal eens vergeten, terwijl bereikbaarheid essentieel is, zeker in tijden van een ramp!

‘Elk bedrijf of instantie zou elk jaar een check moeten doen om zeker te zijn dat zij goed voorbereid zijn op dergelijke noodsituaties als bijvoorbeeld een brand,' zegt Rob Wennekendonk, Managing Director van AXIANS. ‘ICT is een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Zonder een goed Business Continuity Plan waarin ruim aandacht wordt besteed aan ICT, lopen bedrijven het risico van een digitale verlamming, wat kan resulteren in omzetverlies. Hoe groot dit kan worden, hangt natuurlijk af van de aard van het bedrijf en de ramp.'

 

Plaats op:
Datum: 7 januari 2011
Gerelateerde artikelen  
07-11-2017 Nieuws Veiligheidsrisico's papieren data nog vaak onderschat
07-04-2011 Nieuws 'Organisaties niet voorbereid op verlies gegevens'
15-05-2018 Nieuws Invoering veiligheidsniveaus papiervernietiging noodzakelijk
13-01-2011 Nieuws MKB niet voorbereid op calamiteiten met negatieve financiŽle impact
23-11-2011 Nieuws Driekwart van de Europese bedrijven overleeft een ramp niet
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ÔŅĹ 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,79 seconden.