Nieuws  
 

Het belang van internet binnen bedrijfsprocessen is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Dit heeft het tempo van processen verhoogd en de beschikbaarheid van informatie aanzienlijk vergroot. Er is echter ook een keerzijde aan deze ontwikkeling en dat is dat organisaties te maken krijgen met nieuwe uitdagingen, zoals hackers, virussen en ongewenst surfgedrag van medewerkers. Hierdoor zijn bedrijven genoodzaakt om de internetactiviteiten beter te monitoren. Beveiligingssoftwareleverancier GFI Software beschrijft de belangrijkste aandachtspunten bij web monitoring:

1.    Maak slimmer gebruik van een firewall
Een firewall voorkomt dat hackers toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Bij een gemiddeld bedrijf komen dagelijks vele aanvallen voor van scanners die proberen om kwetsbaarheden in de beveiliging te vinden. Het is onmogelijk om al deze aanvallen zelf te controleren, maar het is wel belangrijk om actie te ondernemen als een indringer wel voorbij de firewall komt. Hierbij kan een monitoring-tool zeer effectief zijn. De IT-beheerder ontvangt een waarschuwing als er wordt ingebroken op het netwerk of als er een ongebruikelijk voorval is dat onderzocht dient te worden.

2.    Weet welke bestanden er via internet verzonden en ontvangen worden
Er gaan dagelijks vele informatiebestanden het bedrijf in en uit. Dit kunnen gedownloade bestanden of afbeeldingen zijn of formulieren die door de klant online zijn ingevuld. Het is belangrijk om deze bestanden op zijn minst te scannen op virussen, bijvoorbeeld door een virusscanner op iedere pc binnen de organisatie te installeren. In de ideale situatie worden e-mailberichten al gecontroleerd voordat zij het bedrijfsnetwerk binnenkomen.

3.    Houd activiteiten op het web in de gaten
Een belangrijke beveiligingsmaatregel is het monitoren van het surfgedrag van medewerkers. Dit biedt de mogelijkheid om in te grijpen wanneer een medewerker een gevaarlijke website bezoekt of ongewenste bestanden downloadt.

4.    Monitor het server-gebruik
Mail en web servers gebruiken bandbreedte. Het is belangrijk om de gebruikte bandbreedte continu in de gaten te houden. Programmeerfouten of een aanval van buitenaf kunnen voor een piek in de gebruikte bandbreedte zorgen. Wanneer dit gebeurt, is het cruciaal om zo snel mogelijk in te grijpen, zodat de schade beperkt blijft.

5.    Voorkom productiviteitsverlies
Niet alleen beveiligingsrisico's zijn een reden om de online activiteiten van medewerkers in de gaten te houden, maar ook de productiviteit is van belang. Wanneer een medewerker het internet gebruikt voor privédoeleinden, gaat dit ten koste van de dagelijkse werkzaamheden. Als organisatie moet je hierover duidelijke afspraken maken met het personeel. Wanneer het persoonlijke surfgedrag van een medewerker uit de hand loopt, kun je dan de juiste maatregelen treffen.

"Wanneer je als organisatie gebruik maakt van internet, moet je je ook bewust zijn van de risico's die dit met zich meebrengt", stelt David Kelleher, Communicatie en Research Analyst bij GFI Software. "Alleen als je de online activiteiten structureel in de gaten houdt, kun je tijdig ingrijpen. Wij zien dat steeds meer organisaties zich hiervan bewust worden."

 

 

Plaats op:
Datum: 7 oktober 2010
Bron: GFI Software
Gerelateerde artikelen  
23-09-2010 Nieuws 5 tips om spam buiten de deur te houden
25-03-2010 Nieuws Twitteren op het werk niet zonder risico
07-08-2018 Achtergrondartikelen Cyberdreigingen detecteren?
19-10-2010 Nieuws Webroot lanceert nieuwe versie Web Security Service
18-11-2011 Nieuws 40% MKB heeft beveiligingslek door onveilig internetten
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,86 seconden.