Nieuws  
 

Minister Hirsch Ballin heeft op 14 juli een werkbezoek gebracht aan de Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) in Scheveningen. Vanuit de ZBBI werken gedetineerden tijdens de laatste maanden van hun straf bij particuliere bedrijven. In de afgelopen jaren kreeg ongeveer 40 procent van de gedetineerden uit de ZBBI Scheveningen na detentie een baan bij het bedrijf waar zij tijdens hun straf werkten.

Achter de monumentale poort van de penitentiaire inrichting Scheveningen brengen 28 volwassen mannelijke gedetineerden de laatste maanden van hun detentie door. Tijdens hun verblijf in de ZBBI werken zij zoveel mogelijk bij particuliere bedrijven en organisaties. De gedetineerden zijn alleen 's avonds en 's nachts in de inrichting en in het weekend mogen zij naar huis. Het doel van hun verblijf in de ZBBI is reïntegratie in de maatschappij.

Gedetineerden werken bij uiteenlopende bedrijven
Minister Hirsch Ballin liet zich tijdens zijn werkbezoek informeren over de gang van zaken in de ZBBI. Hij kreeg een rondleiding door het gebouw en sprak met enkele gedetineerden over hun ervaringen. Zij werken bij allerlei bedrijven; bijvoorbeeld als schilder, als stratenmaker of in de horeca. De ZBBI in Scheveningen heeft een groot netwerk van bedrijven in de regio waar gedetineerden aan de slag kunnen. In de avonduren mogen gedetineerden deelnemen aan activiteiten buiten de ZBBI.

Eigen verantwoordelijkheid voor gedetineerden in ZBBI
De gedetineerden krijgen veel eigen verantwoordelijkheid. Zij reizen bijvoorbeeld zelfstandig met de fiets of met het openbaar vervoer naar hun werk. Wel worden zij bij hun werk en activiteiten buiten de inrichting intensief begeleid en gecontroleerd. Komen zij bijvoorbeeld herhaaldelijk niet opdagen op hun werk, dan moeten ze terug naar de gesloten inrichting.

Selectiecriteria gedetineerden voor verblijf in ZBBI
Niet iedere gedetineerde komt in aanmerking voor verblijf in een ZBBI. Kandidaten moeten voldoen aan een aantal selectiecriteria. Deelnemers moeten bijvoorbeeld minstens de helft van hun straf hebben uitgezeten en er mag geen sprake zijn van maatschappelijk risico. Ook moeten kandidaten beschikken over arbeidservaring, een diploma en voldoende motivatie.Een verblijf in een ZBBI sluit aan op trajecten die gedetineerden al volgen tijdens het deel van hun straf dat zij uitzitten in een gesloten inrichting. Zij volgen een studie of doen werkervaring op.

Plaats op:
Datum: 15 juli 2010
Gerelateerde artikelen  
17-01-2019 Nieuws Voorwaardelijke invrijheidstelling naar maximaal 2 jaar
02-11-2009 Nieuws Gevangenisverdrag: primeur in Europa
18-06-2018 Nieuws Kabinet presenteert visie op gevangenisstraf
01-11-2019 Nieuws Smokkel verboden voorwerpen strafbaar
02-05-2008 Nieuws Noodzaak tot blijvende inzet voor meer veiligheid
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,79 seconden.