Nieuws  
 

Het internet is voor iedereen onderdeel van het dagelijks leven. Kinderen en jongeren gebruiken het om vrienden te ontmoeten via sociale netwerken, ouders om online te winkelen en te bankieren, en senioren om reizen te plannen. Maar de digitale vervuiling groeit en zorgt voor ernstige risico's voor internetgebruikers. Safer Internet Day - 9 februari 2010 - brengt deze risico's breed onder de aandacht om gebruikers bewuster te maken van hun internetgedrag. Kaspersky Lab ondersteunt het initiatief door middel van een speciale website met informatie over veiliger surfen waaronder educatieve video's op http://www.stopdigitalpollution.eu.

"Waarom zouden criminelen mij als doelwit kiezen? Ik heb niets waardevols op mijn PC" denken veel gebruikers als zij surfen op het internet. Maar uit statistieken blijkt dat deze houding zowel zorgeloos als riskant is. Volgens de experts van Kaspersky Lab groeit digitale vervuiling razendsnel. Op dit moment verschijnen er iedere dag 30.000 nieuwe bedreigingen op het internet en dit aantal blijft toenemen. Uit een onderzoek uitgevoerd voor Korps Landelijke Politie Diensten / Nationale Recherche door Lectoraat Cybersafety / Noordelijke Hogeschool Leeuwarden bleek dat 39 procent van de 603 ondervraagden de afgelopen twaalf maanden wel eens een poging tot oplichting is tegen gekomen op internet of via e-mail(1). Daarnaast blijkt uit de trendanalyse van Govcert.nl dat sociale netwerken een bijzonder populair platform voor de verspreiding van malware zijn geworden(2). "We verwachten dat crimeware gericht op sociale netwerken een van de snelst groeiende bedreigingen van 2010 zal zijn", zegt Magnus Kalkuhl, Senior Virus Researcher van Kaspersky Lab. "Wij staan volledig achter het initiatief van Safer Internet Day, dat bijdraagt aan een veiliger en meer verantwoord gebruik van het internet, met name door kinderen en ouderen."

Kinderen en tieners: denk na voordat je post!

Hoe mensen het internet gebruiken is vooral afhankelijk van hun leeftijd. Wel is duidelijk dat de participatie van Nederlanders op online netwerken in de laatste jaren enorm is gegroeid. Volgens het rapport The Next Web Conference 2009(3) is het aantal Nederlanders met een profiel op een online netwerk gestegen naar 72% in 2009, ten opzichte van 60% in 2008 en 40% in 2007. Jongeren tot 35 jaar zijn zeer actieve gebruikers van sociale netwerken en vertegenwoordigen 87% van de netwerkleden. Velen daarvan zijn ofwel het zich niet bewust of geven er niet om, dat nalatige beveiligingsinstellingen iedereen in staat stelt hun privé-informatie te lezen. Iedereen kan bijvoorbeeld eenvoudig gebruik maken van een zoekmachine om persoonlijke gegevens van online bronnen zoals Hyves-profielen of Amazon wishlists te verzamelen. Zij kunnen deze informatie vervolgens gebruiken om een volledig persoonlijk profiel te creëren. Het is ook belangrijk om te beseffen dat het vaak onmogelijk is om foto's of reacties, gepost op sociale netwerken, helemaal te verwijderen. Deze kunnen zelfs jaren later potentiële werkgevers beïnvloeden hoe zij hun sollicitanten beoordelen. Het motto "Denk na voordat je post" van Safer Internet Day 2010 is dus bedoeld als een duidelijke richtlijn bij het gebruik van sociale netwerken.

Zelfs mensen die niet al hun vrije tijd besteden op het internet - zoals de meeste volwassenen en senioren - krijgen nu te maken met toenemende risico's en meer geavanceerde aanvallen. Volgens de experts van Kaspersky Lab is dit ook een van de belangrijkste trends op het gebied van computerbeveiliging voor 2010. "We verwachten dat dit jaar veel meer geavanceerde malware zal opduiken, waar zelfs matige internetgebruikers last van zullen hebben", aldus Magnus Kalkuhl. "Als een computer niet wordt beschermd door een actueel antivirusprogramma dan krijgen phishing-aanvallen en drive-by downloads ruim baan. Slechts een enkele muisklik is voldoende om kwaadaardige software te installeren op de achtergrond. Van daaruit kan het wachtwoorden, creditcardgegevens en TAN-nummers traceren."

Voor meer informatie over het brede scala van activiteiten rond Safer Internet Day 2010, bezoek http://www.saferinternetday.nl.
 
Bronnen
(1) Onderzoek ‘Criminaliteitsbeeldanalyse Cybercrime' door Lectoraat Cybersafety / Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
(2) ‘Trendrapport 2009, Inzicht in cybercrime: trends & cijfers' door Govcert.nl
(3) ‘Rapport The Next Web Conference 2009' door Ruigrok Netpanel en The Next Web.

 
 

Plaats op:
Datum: 8 februari 2010
Bron: Kaspersky Lab
Gerelateerde artikelen  
08-02-2011 Nieuws Bescherm kinderen ook in de digitale wereld
17-11-2009 Nieuws WatchGuard benoemt zeven belangrijke gevaren
03-06-2007 Nieuws Webroot onderzoek in de VS toont onderschatting internetgebruik kinderen aan …
07-09-2010 Nieuws Kaspersky Internet Security 2010 krijgt predikaat ‘Beste Koop'
17-02-2010 Nieuws Nieuwe versie van Kaspersky Mobile Security
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.