Nieuws  
 

Het recht op bronbescherming voor journalisten wordt vastgelegd in de wet. Daarmee wordt het verschoningsrecht waar journalisten zich ook nu op beroepen wettelijk vastgelegd. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft een wetsvoorstel hierover dinsdag ter advies naar verschillende instanties gestuurd.
Met het voorstel moet ook de maximale duur worden verkort dat een journalist kan worden gegijzeld. Nu mag een journalist die zich volgens de rechter onterecht beroept op zijn verschoningsrecht nog maximaal voor dertig dagen worden opgesloten. Hirsch Ballin wil dat terugbrengen naar zestien dagen. Verder moet bij een gijzeling eerder worden getoetst of iemand terecht vastzit. Daar mag nu twaalf dagen mee worden gewacht en dat moet van de minister zes dagen worden.

In de wet komt geen vaste omschrijving van wie zichzelf journalist mag noemen. Dat betekent dat ook bloggers, columnisten en andere publicisten een beroep op de nieuwe wet kunnen doen. Wel wordt gekeken of de publicatie is bedoeld voor een kleine groep of voor een ruimer publiek.
De minister benadrukt dat het recht op bronbescherming geen absoluut recht is. Als de nationale veiligheid in gevaar is, kan ervan worden afgeweken. De rechter moet zich dan wel daarover uitspreken. Een voorstel van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), die alleen een inbreuk op de bronbescherming wil toestaan als daarmee misdrijven kunnen worden voorkomen, neemt de minister niet over.
Hirsch Ballin wil ook inbreuk toestaan als daarmee een ernstig misdrijf als een kaping kan worden beëindigd. Ook als opheldering kan worden verschaft over een zwaar delict is dat volgens de bewindsman voldoende reden het verschoningsrecht terzijde te schuiven. De minister wijst daarnaast op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat een inbreuk op het zwijgrecht van een journalist ook is toegestaan om de landsgrenzen te bewaken en de bescherming van gezondheid en goede zeden.

De NVJ laat in een reactie weten blij te zijn met de 'positieve eerste stap'. Algemeen secretaris Thomas Bruning is ook blij dat het begrip journalist niet is vastgelegd. Hij is minder te spreken over het feit dat afluisteren en invallen op redacties niet expliciet in het wetsvoorstel zijn genoemd, omdat die óók schending van de bronbescherming kunnen opleveren. Ook het besluit om het voorstel van de NVJ over de uitzonderingsgrond niet over te nemen stelt Bruning teleur. "De enige uitzondering die wij ons kunnen voorstellen betreft het voorkomen van ernstige misdrijven."
De journalistenbond ijverde al langer voor een wettelijke regeling. Dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Nederlandse journalist Koen Voskuil eind vorig jaar in het gelijk stelde, was volgens Bruning al een belangrijk signaal. Voskuil zat in 2000 achttien dagen vast omdat hij niet wilde zeggen wat zijn bronnen waren voor twee artikelen over een inval bij topcrimineel Mink K.

Plaats op:
Datum: 4 november 2008
Bron: Trouw
Gerelateerde artikelen  
23-07-2009 Nieuws Rechtbank erkent bijzondere positie journalistiek
22-05-2008 Nieuws Internetgegevens een jaar bewaren
16-01-2009 Nieuws Regeringstoestel beter beveiligd
07-02-2008 Nieuws Marechaussee onderzoekt beveiliging Schiphol
08-10-2007 Nieuws Verplichte bloedtest voor verdachte
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,76 seconden.