Nieuws  
 

De onenigheid tussen de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie over het bewaren van gegevens over telefoongesprekken, sms-berichten en e-mails, is opgelost.  De fracties kozen bij de stemming van het wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) voor een compromis van de ChristenUnie. Een meerderheid van de Kamer wil nu dat de beldata twaalf maanden worden bewaard.
Tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel, vorige week woensdag, hield de PvdA vast aan een termijn van zes maanden, terwijl het CDA de termijn van achttien maanden van Hirsch Ballin steunde. Die standpunten waren dinsdag, toen de geplande stemming werd uitgesteld, nog ongewijzigd.

Terrorisme.

De bewaarplicht telecomgegevens vloeit voort uit een EU-besluit om terrorisme en zware criminaliteit Europees te bestrijden. Dit besluit, dat ruimte biedt voor een bewaartermijn van zes tot vierentwintig maanden, moet door Nederland worden ingevoerd.

Tegenstanders van de bewaarplicht vinden dat de staat een te grote inbreuk pleegt op de privacy van burgers, maar voorstanders wijzen op de voordelen voor terrorisme- en criminaliteitsbestrijding. In Europa was Groot-Brittannië, dat gebruikmaakte van onderzoek naar telefoonverkeer om de daders van de bomaanslagen in Londen op te pakken, de grote voorstander van het besluit.

bron: NRC

Plaats op:
Datum: 22 mei 2008
Gerelateerde artikelen  
13-07-2009 Nieuws Bewaarplicht van zes maanden voor internetbedrijven
11-06-2009 Nieuws Hirsch Ballin moet uitleg geven wegens ladingdiefstallen
31-01-2019 Nieuws Passagiersgegevens belangrijk voor bestrijding terrorisme
04-11-2008 Nieuws Recht op bronbescherming vastgelegd in wet
29-10-2008 Nieuws Beveiligers in burger tegen winkeldiefstal
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,78 seconden.