Nieuws  
 

Leerlingen kunnen schoolcomputers vaak eenvoudig kraken. Geduldige hackers kunnen websites en administratie 'vrij gemakkelijk' wijzigen. Dat stelt de Stichting Kennisnet, die scholen adviseert over ICT en veertien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft onderzocht op inbraakgevoeligheid. Kennisnet ziet wel verbetering in de veiligheidssituatie.

Kennisnet heeft voor het onderzoek zelf geprobeerd van binnen en buiten scholen in te breken op de interne systemen in gesimuleerde hackoperaties. Bij bijna alle onderzochte scholen was het mis. Ook werd bekeken of tijdens lessen zorgvuldig met inloggegevens werd omgegaan. Daarbij bleken leraren bijvoorbeeld in te loggen terwijl de leerlingen over de schouder mee konden kijken.
Volgens de onderzoekers weten middelbare scholen dat er altijd leerlingen zijn die 'peuteren' aan de grenzen van de beveiliging. ICT-beheerders en leraren weten vaak wie deze jonge hackers zijn. Zij worden volgens Kennisnet ook vaak uitgenodigd om mee te denken over een betere beveiliging.
De testen van eind 2006 en begin vorig jaar, bij willekeurige scholen, zijn een vervolg op een uitgebreid onderzoek uit 2004, toen in ICT gespecialiseerde scholen werden onderzocht. Beide onderzoeken leverden grotendeels dezelfde resultaten op. Kennisnet zegt sinds de onderzoeken wel verbetering te zien in de beveiliging. Bijna alle onderzochte scholen hebben inmiddels professionele netwerkbeveiliging tegen hackers.

bron: Novum

Plaats op:
Datum: 22 januari 2008
Gerelateerde artikelen  
17-01-2017 Nieuws Trigion ontwikkelt lesprogramma brandveiligheid
06-04-2009 Achtergrondartikelen Stichting Kennisnet: Beveiligingsbeleid
04-03-2011 Nieuws Privacy is aandachtspunt bij gebruik clouddiensten
17-11-2009 Nieuws Ondersteuning scholen bij vragen rond veiligheid
23-10-2008 Nieuws Wapenincidenten op scholen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,77 seconden.