Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse bedrijven heeft weinig tot geen vertrouwen in het veilig gebruik van nieuwe technologie. Toch zegt 97 procent van de organisaties in Nederland gevoelige data te gebruiken in combinatie met digitale transformatietechnologieën. Dit blijkt uit onderzoek dat Thales heeft uitgevoerd en waarin een groeiende security-kloof aan het licht is gebracht.

In Europa maakt meer dan 84 procent van de organisaties gebruik van digitale transformatietechnologieën zoals cloud, big data, mobiele betalingen, sociale media, containers, blockchain en Internet of Things (IoT), of is van plan om dit te gaan doen. Gevoelige data is uiterst kwetsbaar in dergelijke omgevingen.

Thales Data Threat Report 2019

Meer bevindingen en security best practices zijn te vinden in het Thales Data Threat Report 2019 – Europese Editie. Enkele conclusies van het onderzoek:

  • 24 procent van de Nederlandse bedrijven vermoedt dat digitale transformatietechnologie in de eigen organisatie onveilig wordt ingezet, tegen 18 procent in Europa en 12 procent wereldwijd
  • Bijna een derde (31 procent) van de Nederlandse bedrijven zegt vorig jaar een datalek te hebben gehad (2 procent meer dan gemiddeld in Europa)
  • Slechts 33 procent van de Nederlandse bedrijven vindt compliance een topprioriteit voor IT
  • 24 procent van de Nederlandse bedrijven faalde vorig jaar in een compliance-audit vanwege problemen met data-security

Vertrouwen in beveiliging laag in digitale transformatie-omgeving

Ongeveer een derde (29 procent) van de onderzochte Europese bedrijven heeft vorig jaar een datalek gehad. Toch denkt iets meer dan de helft (55 procent) van de bedrijven in Europa dat het gebruik van digitale transformatietechnologie zeer of extreem veilig is. Het Verenigd Koninkrijk heeft het meeste vertrouwen in haar beveiligingsniveaus, hier zegt twee derde (66 procent) van de ondervraagden zeer of extreem veilig te zijn. In Nederland ligt het vertrouwen met 45 procent het laagst.

Deze bevindingen worden gedetailleerd beschreven in het Thales Data Threat Rapport 2019 – Europa-editie.

Een van de meest opvallende bevindingen van het rapport is dat bijna twee derde van de organisaties in Europa (61 procent) op enig moment een datalek heeft geconstateerd. In Nederland ligt dit cijfer met 60 procent nagenoeg gelijk met het Europese gemiddelde. 31 procent van de Nederlandse bedrijven heeft het afgelopen jaar een datalek gehad en 14 procent (ongeveer één op zeven) zowel vorig jaar als op een eerder moment. Het onderzoeksrapport merkt wel op dat relatief kleine Europese landen zoals Nederland traditioneel als minder aantrekkelijke doelwitten werden gezien dan bijvoorbeeld Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, maar dat dit ‘voordeel’ door de digitale transformatie begint te verdwijnen (beide grote Europese landen melden met 54 procent een beduidend minder aantal datalekken). Nederland heeft daarom volgens het rapport op security-gebied een inhaalslag te maken.

Compliance heeft weinig prioriteit
Hoewel bijna alle (91 procent) organisaties in Europa te maken hebben met meer dan 100 nieuwe regels voor data privacy, waaronder de AVG, wordt naleving in Nederland door slechts 33 procent van de bedrijven als een topprioriteit voor IT beschouwd. Opvallend genoeg faalde 24 procent van de Nederlandse bedrijven vorig jaar voor een compliance-audit vanwege problemen met data security. Om te voldoen aan de strikte regelgeving maken bedrijven met name gebruik van tokenisatie (39 procent) en encryptie van persoonlijke gegevens (34 procent).

Multi-cloud beveiliging blijft de grootste uitdaging
Binnen bedrijven die een digitale transformatie doormaken worden gevoelige data steeds vaker opgeslagen in de cloud. 90 procent van de organisaties in Europa maakt gebruik van cloud-omgevingen (Software as a Service, Platform as a Service en Infrastructure as a Service) of gaat deze gebruiken. Deze implementaties zijn echter niet zonder gevaar.

De drie belangrijkste beveiligingsproblemen voor organisaties die cloud gebruiken, zijn volgens de ondervraagden:

  • 38% – beveiliging van gegevens als de cloud provider faalt of wordt overgenomen
  • 37% – gebrek aan inzicht in security-maatregelen
  • 36% – kwetsbaarheden van gedeelde infrastructuur en beveiligingshacks / aanvallen bij de cloud provider

Bedrijven werken er hard aan deze zorgen weg te nemen. In Nederland ziet meer dan een derde  (37 procent) van de bedrijven met name heil in Hardware Security Modules (HSMs) als belangrijkste middel om security problemen in de Cloud te adresseren. In het geval van databreaches kijken organisaties met name naar de SLAs (35 procent).

Plaats op:
Datum: 17 juni 2019
Bron: Thales
Gerelateerde artikelen  
13-06-2019 Nieuws Nederlandse bedrijven worstelen met veiligheid nieuwe technologie
16-04-2018 Nieuws Een kwart van de organisaties heeft te maken gehad met datadiefstal
02-05-2017 Nieuws Security van dataopslag in de cloud geen obstakel bij adoptie bedrijven
03-07-2019 Nieuws Bedrijven vertrouwen te veel op cloud-providers voor security
08-06-2018 Nieuws Kostbare lekken in cloud gevaar voor digitale transformatie
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,36 seconden.