Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) heeft in Nederland twee fabrieken waar grondverzetmachines worden geproduceerd. Eén van de grote hallen van HCME’s Amsterdamse productielocatie is voorzien van Luxon, het connected lichtmanagement platform van Nedap. Daar hangen nu ruim 670 LED-armaturen die met behulp van Nedap-technologie online beheerd worden. Dit levert niet alleen een forse besparing op, maar zorgt bovendien voor een efficiënter productieproces.
 
Gezonde balans
Als General Manager Corporate Strategy, Control & Governance van HCME rekent Brian Vermeulen onder andere risicomanagement en milieubeleid tot zijn aandachtsgebieden. “We zijn een onderneming waar de zorg voor mens en milieu heel hoog in het vaandel staat”, vertelt hij. “Bij elke investering wordt nauwkeurig omschreven wat de mogelijke impact op het milieu en onze omgeving gaat zijn - in positieve en negatieve zin - en hoe wij dat kunnen beïnvloeden. Daarbij zoeken we naar een gezonde balans tussen duurzaamheid en kostenefficiency.”

Slim systeem
“Verlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het streven naar duurzaamheid”, zegt Vermeulen. “Maar we zijn ons wel steeds bewuster geworden van het feit dat we verder moeten kijken dan de directe impact van alleen ons eigen product. Op basis daarvan hebben wij een adviesbureau gevraagd te onderzoeken hoe we verder kunnen verduurzamen, waarbij we rekening houden met bedrijfseconomische aspecten én de zorg voor medewerkers. In hun rapport kwam verlichting als een van de meest opvallende onderwerpen naar voren. Op het moment dat de verlichting van onze productieomgeving aan vervanging toe was, zijn we op zoek gegaan. We wisten dat er een LED-oplossing moest komen, maar we wilden vooral een écht slim systeem. Daarom hebben we gekozen voor het connected lichtmanagement platform van Nedap.”

Oplossing op maat
Inmiddels is een eerste hal van HCME’s Amsterdamse vestiging - het deel van de fabriek waar de constructie plaatsvindt - voorzien van Disano armaturen, aangestuurd door Nedap Luxon. Vermeulen: “Er is nauwkeurig gekeken wat de specifieke lichtbehoefte is per onderdeel van het productieproces. Zo is er meer verlichting waar dat specifiek nodig is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, minder verlichting op plekken waar je alleen maar loopt, plaatselijke verlichting als je ’s avonds nog aan het werk bent en je collega’s al naar huis zijn. Onze mensen hebben nu een oplossing op maat. Uiteraard zijn er voorspellingen gedaan in termen van energie- en kostenbesparing. De verwachting is dat we ook een tweede Amsterdamse hal en onze fabriek in Oosterhout ermee gaan uitrusten.”

BRIAN VERMEULEN, HITACHI: “WE WISTEN DAT ER EEN LED-OPLOSSING MOEST KOMEN, MAAR WILDEN VOORAL EEN ECHT SLIM SYSTEEM.”

Gericht en gedoseerd
Rein Pijnenburg is General Manager Amsterdam Factory. Hij trad in 1990 in dienst bij HCME en geeft inmiddels alweer zes jaar leiding aan de fabriek in Amsterdam. “We hebben hier drie assemblagelijnen waar wielladers, graafmachines op rupsen en graafmachines op banden worden gemaakt. Er zijn looppaden en rijpaden en talloze verschillende productiezones. De behoefte was groot om de verschillende delen van de hal meer of minder licht te geven op specifieke momenten. Met het slimme, connected Luxon-systeem kunnen we LED-verlichting heel gedoseerd en gericht inzetten, op een manier die optimaal bijdraagt aan het productieproces.”

REIN PIJNENBURG, HCME: “VOLDOENDE LICHT IS HEEL BELANGRIJK OM TOPKWALITEIT TE KUNNEN LEVEREN.”

Minder waste
“Voldoende licht is erg belangrijk om producten van topkwaliteit te kunnen leveren”, benadrukt Pijnenburg. “Het mooiste is natuurlijk om in elke fase van het productieproces snel te zien waar je moet ingrijpen. Daar kan connected lighting bij helpen. Het optimaal inzetten van verlichting voorkomt veel zogenaamde waste, zoals krasjes of andere schade aan de grondverzetmachines.” Pijnenburg benadrukt ook dat duurzaamheid voor zijn organisatie, maar zeker ook voor klanten, steeds belangrijker wordt. “Vanuit de overheid word je als organisatie gevraagd concrete maatregelen te nemen, zoals het opstellen van een energieplan. Het werken met Luxon past dus niet alleen goed bij onze eigen duurzaamheidsambities, maar het maakt ons bovendien meer compliant.”

Razendsnelle implementatie
Als beheertechnicus bij Sodexo, HCME’s facilitair dienstverlener, was Jeroen van der Heijden van A tot Z betrokken bij de implementatie van Luxon. “Dit is slimme verlichting zoals slimme verlichting bedoeld is”, zegt hij. “Iedere individuele LED-lamp kan worden aangestuurd, uitgelezen en geprogrammeerd.” Van der Heijden is niet alleen trots op het eindresultaat, maar ook op het installatieproces. “Er zijn in tweeëneenhalve week meer dan 670 armaturen aangebracht en operationeel gemaakt. Een mooi staaltje teamwork, waarbij ik met veel plezier optrok met de mensen van Nedap en HCME.”

Lichtbeleving
Van der Heijden: “Luxon is erg gebruiksvriendelijk. Natuurlijk vraagt het van een aantal mensen wat kennis om de software optimaal te gebruiken, maar medewerkers op de werkvloer hebben er geen omkijken naar. Zij hebben vooral een prettigere lichtbeleving en - niet onbelangrijk - het systeem registreert overwerk.” Van der Heijden benadrukt dat ook de ‘nazorg’ van de installatie van Nedaps Luxon-systeem uitstekend is. “Als er iets moet worden aangepast of bijgesteld, dan gebeurt dat razendsnel en zonder dat de productie moet worden stilgelegd. Ook als de internetverbinding even onderbroken is, dan gebeurt er niets met de verlichting en loopt het programma gewoon door.”

JEROEN VAN DER HEIJDEN, SODEXO: “HET SYSTEEM OVERTREFT TOT OP HEDEN DE VERWACHTINGEN.”

Plaats op:
Datum: 26 november 2018
Bron: Nedap Security Management
Gerelateerde artikelen  
09-10-2018 Nieuws Nedap lanceert Luxon Switch App
18-01-2017 Achtergrondartikelen Eerste partnerproject van Nedap en Milestone geïmplementeerd
01-02-2017 Nieuws abalight introduceert SUN-111 LED High Bay
03-11-2016 Nieuws Eerste partnerproject van Nedap en Milestone geïmplementeerd
15-01-2013 Nieuws Nedap beveiligt 20.000 deuren van Unilever wereldwijd
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
´┐Ż 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,33 seconden.