Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Het is inmiddels bijna een half jaar geleden dat dark web markplaatsen AlphaBay en Hansa offline zijn gehaald door de politie en FBI. Een half jaar waarin veel is gespeculeerd over de toekomst van dark web marktplaatsen. Geen van de gevestigde namen of opkomende marktplaatsen heeft de plek van AlphaBay kunnen innemen. Dream Market en Olympus hebben het geprobeerd, maar net als alle andere hebben zij het niet weten te maken op het dark web. Wantrouwen en angst voor de politie zorgen ervoor dat nieuwe marktplaatsen geen kans krijgen om te floreren. Maar zoals het gezegde luidt: "waar een wil is, is een weg." Cybercriminelen hebben drie manieren gevonden om hun duistere praktijken toch uit te voeren.

1. Betere beveiliging
Beheerders hebben waardevolle lessen geleerd uit de ondergang van AlphaBay en Hansa. Daarom wordt er gebruik gemaakt van nieuwe technologieën en processen die zorgen voor extra veiligheid en meer vertrouwen. Er is zelfs al geëxperimenteerd met een gedecentraliseerd blockchain-domeinnaamsysteem (DNS), waar geen centrale autoriteit nodig is en het voor wetshandhavers veel moeilijker is om de criminele sites te verwijderen. Ondanks de mogelijkheden van blockchain is de adoptie als middel voor illegale handel nog niet volledig van de grond gekomen. Daarnaast werken beheerders hard aan de processen om de beveiliging verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door te adverteren zonder domeinnaam of de toegang van nieuwe gebruikers te beperken met gebiedsrestricties, of dat toegang zelfs een uitnodigingen van bestaande leden vereist. Alles om wetshandhavers te belemmeren. Maar cybercriminelen zetten niet alleen in op betere beveiliging, ook op alternatieve oplossingen om illegale handel drijven.

2. Fora als oplossing
Cybercriminelen zoeken alternatieven in bijvoorbeeld criminele fora gewijd aan hacken en andere illegale diensten of producten. CrimeNet, HPC en Exploit zijn fora waar onder andere ransomware, exploitkits, accountgegevens en creditcardgegevens worden aangeboden. Op deze sites kunnen leveranciers en klanten rechtstreeks beveiligd communiceren om de betaling te regelen, vaak via berichtendiensten zoals Jabber. Gewoonlijk adverteren aanbieders met hun producten op deze fora en verwijzen vervolgens naar een andere pagina op het dark web om de betaling te regelen.

3. Illegale handelsplaatsen wijdverspreid
Een andere belangrijke verandering is dat veel cybercriminelen ervoor kiezen om hun zaken helemaal niet meer te doen op het dark web. Steeds vaker gebruiken ze hun eigen site om reclame te maken voor hun diensten en vervolgens gebruikers door te sturen naar beveiligde kanalen op Jabber, Internet Relay Chat (IRC), Skype, Discord en Telegram. Kopers kunnen rechtstreeks contact opnemen met aanbieders via peer-to-peer-netwerken en privé-chatkanalen. Vervolgens kunnen zij transacties uitvoeren met cryptvaluta of elektronische betaaldiensten. Hoe meer aanbieders en kopers zich verspreiden, hoe moeilijker het zal worden voor wetshandhavers om succes te behalen. Zij hadden er veel baat bij dat gebruikers samenkwamen op een centrale locatie zoals een dark web marktplaats. Het neerhalen van Hansa en AlphaBay heeft ervoor gezorgd dat dit voordeel steeds vaker omzeild wordt.

Never ending story
Ondanks de ondergang van AlphaBay en Hansa en het succes van wetshandhavers, zal illegale online handel blijven bestaan. Het zijn slechts de middelen die zullen veranderen. Door deze verschuivingen en trends nauwlettend te volgen en nieuwe activiteiten en actoren in de gaten te houden op het open, deep en dark web kunnen securityprofessionals maatregelen blijven nemen om het digitale risico voor hun ondernemingen, partners en klanten te beperken.

Door Alastair Paterson
CEO en mede-oprichter, Digital Shadows

Plaats op:
Datum: 28 juni 2018
Categorie: Blog
Bron: Digital Shadows
Gerelateerde artikelen  
05-06-2018 Nieuws Cybercriminelen ruilen zwarte markten op het dark web in voor chatkanalen
31-08-2017 Nieuws Illegale handel op DarkWeb flink geraakt door recente politieactie
20-08-2018 Achtergrondartikelen Blockchain DNS niet alleen een wapen tegen, maar ook van cybercriminelen
20-10-2017 Achtergrondartikelen Handel in ransomware op dark web groeit jaarlijks met 2500 procent
19-11-2018 Achtergrondartikelen Meeste cybercrime-schade door enkele machtige criminele groepen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,35 seconden.