Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

NedTrain, onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS), is al meer dan 175 jaar specialist in onderhoud aan en modernisering van treinstellen. Van technisch onderhoud tot snelle servicebeurten en van reiniging tot kortetermijnonderhoud en langetermijnrevisie. NedTrain zorgt ervoor dat de 1,2 miljoen treinreizigers die de NS dagelijks vervoert veilig en in een schone trein op hun bestemming komen. Het bedrijf heeft verdeeld over Nederland meer dan dertig vestigingen. Geert Ritskes is projectleider van het facilitair bedrijf van de NedTrain-vestiging in Haarlem. Op deze vestiging werken meer dan 850 mensen in ploegendienst aan de revisie van treinmaterieel. Bestaande treinstellen worden onderhouden, gerepareerd en zelfs geheel gemoderniseerd. Ritskes: “Wij werken voornamelijk op basis van grote projecten. Dat houdt in dat wij deals sluiten voor het onderhoud of de modernisering van grotere hoeveelheden treinen. Deze komen bij ons binnen en blijven vaak weken of soms maanden hier in Haarlem voordat ze opgeleverd worden.”

De NedTrain-vestiging in Haarlem ligt net buiten het centrum van de stad, aan de rand van een industriegebied. Er is daarom zowel overdag als ‘s nachts veel verkeer rondom het terrein, dat in totaal 14 hectare beslaat. “Zo’n groot terrein is lastig te beveiligen”, vervolgt Ritskes. “We werken wel met hekken, maar die houden niet iedereen tegen die zich toch toegang tot ons terrein wil verschaffen. Vandalisme in de vorm van graffiti of het toebrengen van schade aan treinstellen is daardoor voor ons een serieus probleem. Wij willen inbrekers graag buiten houden en zijn op zoek gegaan naar een partij die ons kan helpen met een toekomstvaste, kostenefficiënte en schaalbare video-surveillance-oplossing op basis van IP-netwerkcamera’s.”NedTrain Haarlem maakte al langer gebruik van bewakingscamera’s. Deze waren echter allemaal analoog en redelijk verouderd. Het belangrijkste minpunt van het bestaande bewakingssysteem was dat het niet in staat was bruikbare beelden te produceren wanneer het donker was. Daarnaast was het ook niet mogelijk intelligente analyses van de beelden te maken die beveiligers direct op de hoogte konden brengen van de situatie op het terrein, waardoor zij gericht actie zouden kunnen ondernemen.

Ronny Koster, die als projectleider ICT bij NedTrain Haarlem verantwoordelijk is voor de technische infrastructuur, wist direct wie hij wilde inschakelen bij het aangaan van deze uitdaging. “In het overleg dat Geert en ik hadden over de beveiliging en de inzet van bewakingscamera’s, besloten we het Tilburgse beveiligingsbedrijf Secured by Web uit te nodigen. Secured by Web had namelijk reeds ervaring opgedaan met het inrichten en installeren van een netwerk bestaande uit IP-beveiligingscamera’s bij andere NedTrain-locaties, waaronder die in Tilburg. Daarnaast heeft het bedrijf veel ervaring met video contentanalyse in combinatie met thermische camera’s en het creëren van virtuele hekwerken. Zo’n hekwerk slaat direct alarm wanneer iets of iemand de virtuele lijn overgaat die wordt gecreëerd door de Axis-camera’s. Dankzij het gebruik van thermische technologie en HD-opnames is zowel overdag als ‘s nachts duidelijk te zien wat zich op het terrein afspeelt.

Oplossing
Voordat Secured by Web startte met de implementatie van de nieuwe beveiligingsomgeving in Haarlem, organiseerde het eerst een zogenaamde ‘video shoot out’. Daarvoor werden diverse Axis-camera’s getest om te bepalen welke camera’s NedTrain zou inzetten op welke locatie. Daarnaast ging het team van Koster aan de slag om de benodigde infrastructuur aan te leggen waarop de IP-netwerkcamera’s aangesloten zouden moeten worden. “Dat was een tijdrovende klus”, zegt Ronny Koster. “In totaal moesten 34 camera’s aangesloten worden op bestaande en nieuwe locaties. Dit moesten we doen terwijl de locatie op volle productie draaide. Aangezien veiligheid te allen tijde voorop staat bij NedTrain, was het niet mogelijk om te werken op locaties waar op dat moment treinbewegingen plaatsvonden. Voor dergelijke locaties was een buitendienststelling nodig en medewerkers moesten in het bezit zijn van de juiste papieren om daar te mogen werken.”

Op basis van de shoot out is gekozen voor een combinatie van 19 AXIS Q1932-E thermische camera’s met een hoge resolutie voor detectie en het inrichten van het virtuele hekwerk, 11 AXIS Q6114-E optische dome-camera's en 3 AXIS P3364 LVE minifixed dome-camera’s voor het creëren van een totaaloverzicht en het kunnen verifiëren van alarmmeldingen. Daarnaast is een AXIS Q1635-camera met extra grote lens gemonteerd bij de hoofdpoort van het complex die wordt gebruikt voor het registreren van kentekens.

De thermische camera’s zijn zodanig geïnstalleerd dat ze gezamenlijk een virtueel hekwerk vormen. De camera’s registreren 24/7, zowel overdag met helder zicht als ‘s nachts met beperkt zicht, of individuen het virtuele hekwerk passeren. Wanneer dat gebeurt op plaatsen of momenten wanneer dat niet geoorloofd is, wordt direct een alarm geactiveerd bij de beveiliging van het complex. Secured by Web heeft er tevens voor gezorgd dat ook meldingen naar de mobiele telefoons van de beveiligers worden gestuurd wanneer deze niet in de loge zijn, maar ergens anders op het terrein. Met behulp van de AXIS dome-camera’s, kan het beeld 360 graden draaien en kan er desgewenst ingezoomd worden op personen of objecten. Dit geeft beveiligers een totaalbeeld van wat zich op het terrein afspeelt. Doordat alle beelden van de camera’s tot zeven dagen terug worden opgeslagen, kunnen de dienstdoende beveiligers direct terugvinden waar de ongenode gasten zijn binnengekomen en kunnen zo effectief actie ondernemen.

“We hebben gekozen voor de bewezen combinatie van Axis-camera’s met de videomanagementoplossing van Milestone. Hierdoor zijn de beelden altijd beschikbaar en worden overzichtelijk weergegeven op de monitoren van onze beveiligers. Daarnaast zetten we de intelligentie in van Agent VI-software die door experts van Secured by Web volledig op maat voor onze locatie is ingericht. Deze oplossing analyseert de videobeelden die de Axis-camera’s produceren in real time en onderneemt actie op basis van voorgeprogrammeerde regels in het systeem. Zo voorkomen we onnodige meldingen van situaties. Bijvoorbeeld wanneer een konijn door het virtuele hekwerk springt, of wanneer personeel tijdens werktijd van het ene naar het andere gebouw loopt”, vervolgt Ritskes.

Resultaat
Naast de voordelen die de Axis-camera’s bieden op het gebied van veiligheid en het voorkomen van vandalisme, boekt NedTrain Haarlem ook op ander vlak winst dankzij de nieuwe camera’s. “Op ons terrein wordt veel gerangeerd met treinstellen. Om dat goed en veilig te kunnen doen moeten de procesleiders vanuit hun locatie het hele terrein kunnen overzien, vervolgt Ritskes. “Nu kunnen ze daarbij vertrouwen op videobeelden. Bijkomend voordeel is dat de mensen die dit werk voorheen deden inmiddels zijn verhuisd van een keet op het terrein naar het hoofdgebouw. Dat betekent dat ze veel dichter bij de processen zitten die hier spelen en direct kunnen schakelen met hun collega’s.”

“We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Secured by Web en het systeem dat we samen hebben ontwikkeld. We hebben inmiddels zeer positieve ervaringen met het virtuele hekwerk en merken dat we met de inzet van deze camera’s een sterk waarschuwend signaal uitzenden naar potentiële indringers en vandalen. We zijn ook zeer content over onze keuze voor Axis-technologie. Hierdoor profiteren we zowel overdag als ‘s nachts van haarscherpe beelden die ons helpen een veiligere omgeving te creëren voor onze mensen en het materieel van onze klanten. Het systeem dat nu draait werkt goed. Samen met experts van Secure by Web, Axis en anderen blijven we innoveren door nieuwe functionaliteit toe te voegen die ons werk effectiever en veiliger maakt”, besluit Koster.

Plaats op:
Datum: 5 september 2017
Bron: Axis Communications B.V.
Gerelateerde artikelen  
04-06-2013 Nieuws Axis introduceert betaalbare thermische netwerkcamera
05-11-2007 Nieuws Axis introduceert sabotage-alarm voor netwerkcameras
17-04-2007 Nieuws IBM integreert Axis-cameras in surveillance-oplossing
18-01-2010 Nieuws Axis breidt portfolio uit met twee thermische netwerkcamera's
23-06-2006 Nieuws Axis-cameras voor Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,38 seconden.