Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Volgens een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD eigenlijk helemaal geen beleid als het gaat om het verwijderen van vertrouwelijke gegevens die voor die diensten niet ter zake doen. Dat de veiligheidsdiensten gericht computers mogen hacken – met toestemming van de betreffende ministers – is al wel bekend. Maar dat ze blijkbaar zo laconiek omgaan met daaropvolgend onterecht verzamelde vertrouwelijke gegevens, vindt de CTIVD op zijn minst onzorgvuldig, zo valt te lezen op de sites van de landelijke nieuwsmedia.

Voor het onderzoek heeft de CTIVD grote aantallen succesvolle hacks geanalyseerd. De toezichthouder heeft in het rapport vervolgens forse kritiek geuit op het niet verwijderen verwijdering van data. Sterker nog, het ontbreekt de diensten zelfs aan een concreet beleid of werkwijze om gegevens na verloop van tijd te vernietigen, aldus de CTIVD op nu.nl.

Net nu we de Europese Privacy Verordening (GDPR) hebben ingevoerd met allerlei torenhoge boetes in het vooruitzicht voor diegene die zich daar niet aan houdt, is het wel erg stuitend dat juist de nationale veiligheidsdiensten zich daar wel erg makkelijk van afmaken. Er is zelfs niet eens concreet beleid. Dat getuigt toch op zijn minst van een zekere onachtzaamheid, om niet te zeggen arrogantie. Wie maakt ons wat?

Elk weldenkend bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen of is er mee bezig om te voorkomen dat het in de situatie komt waarin nu de veiligheidsdiensten terecht zijn gekomen (toch?). En, denkt u nu dat die diensten zo’n exorbitante boete zullen krijgen?

Trouwens, als ze die wel zouden krijgen, drie keer raden wie die rekening moet betalen…

John de Waard

Plaats op:
Datum: 25 april 2017
Categorie: Column
Bron: John de Waard
Gerelateerde artikelen  
05-11-2009 Nieuws Minister stuurt brief over ‘lekzaak'
04-10-2007 Nieuws Kritiek Kamer op nieuwe spionagewet
05-10-2017 Achtergrondartikelen Privacy en de GDPR, vooruit lopen of achterover leunen?
16-05-2018 Achtergrondartikelen Zon, Zweet en Data verwijderen
16-10-2017 Nieuws Sleepwet komt er, hoe je als burger zelf je privacy kunt beschermen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,32 seconden.